Een succesvol businessplan opstellen

Een succesvol businessplan opstellen

Heel wat ondernemers starten hun bedrijf vanuit een passie voor de producten en diensten die ze ontwikkelen. En die verkopen ze heel enthousiast aan hun eerste klanten.

Maar zodra u met uw bedrijf wil groeien, investeringen wil aantrekken en verkopen aan prospecten die uw bedrijf nog níet kennen, dan komt u maar beter met een coherent business plan voor de dag. 

Een business plan bevat immers gedetailleerde informatie over de activiteit, het product, de markt, de mensen binnen de onderneming en de financiering. Door het opstellen van dit plan krijg je een beter zicht op de haalbaarheid van het project en van de risico's die eraan verbonden zijn. 

Het opstellen en bijsturen van een solide business plan is dan ook de excellente manier om uw klanten, leveranciers, financiële partners en mogelijke investeerders ervan te overtuigen dat u uw business door en door kent, een betrouwbare partner bent en een doordachte strategie hebt uitgestippeld om succesvol te worden en te blijven.

In deze training worden alle aspecten van een business plan toegelicht en wordt op basis van concrete cases de aanzet gegeven voor het eigen business plan van elke deelnemer. 


Doelgroep

Bent u zelfstandige in bijberoep en droomt u van een eigen zaak? Of wenst u een hobby uit te bouwen tot een professioneel project? Hebt u een eigen onderneming en wenst u de strategie en de aanpak duidelijk in kaart te brengen? Of wilt u de stap zetten naar een financiële dienstverlener of investeerders en uw verhaal goed voorbereiden? Dan is deze workshop helemaal geknipt voor u.

Programma

Volgende punten komen aan bod in deze praktijkgerichte workshop:

 • Doelstelling van het businessplan
 • Wat is de visie, missie en strategie en hoe deze te
 • vertalen naar de eigen onderneming? 
 • SWOT-analyse product en diensten
 • Wat zijn de nodige kerncompetenties voor succes?
 • Marktsegmentering en positionering
 • Concurrentie analyse
 • Sales & marketing: in kaart brengen van klantenbehoeftes, productpositionering & differentiatie, marketingstrategieën
 • Management: organisatie en implementatie, faciliteit en infrastructuur, keuze van en omgaan met onderaannemers en leveranciers
 • Financieel plan: opstellen meerjarenbegroting, cash-flow forecast, P&L-analyse, geplande investeringen, realistische inschatting van financiële behoeften, opstellen van ‚what if’ scenario’s
 • Presentatie van je business plan: hoe pak je dit aan, technieken om op een korten krachtige manier de essentie over te brengen. 

Aanpak

De training wisselt introductie van algemene concepten af met toepassingen op concrete cases, ondermeer van de deelnemers zelf. U krijgt een financieel plan en diverse concrete business templates aangereikt. De deelnemers krijgen de mogelijkheid aan hun eigen case te werken, die te presenteren en feedback te krijgen van de trainer en de andere deelnemers.

Resultaten

Aan het einde van de training heeft elke deelnemer de blauwdruk van zijn/haar eigen business plan en zijn alle vragen beantwoord om dat verder zelfstandig te kunnen uitwerken tot een volwaardig business plan. U krijgt concrete tools, technieken ten temptaties aangereikt om uw ideeën om te vormen tot een concreet en realiseerbaar business plan.  U leert de verschillende aspecten van uw project uit te werken in een transparant geheel, de kosten en baten gefundeerd te onderbouwen en de ROI, cashflow en andere financiële aspecten berekenen.

U gaat na deze workshop naar huis met alle tools om concrete plannen in een gestructureerde en waterdichte business case gieten en deze op een inspirerende manier te presenteren aan management, investeerders en belanghebbenden.

Deze opleiding is beschikbaar als:

Personal coaching

De perfecte oplossing voor wie een intensieve en praktijkgerichte training op maat wenst.

In company training

Als groepstraining voor meerdere medewerkers van uw bedrijf of organisatie.

Compacte Workshop

Een korte, krachtige en intense vorm van training van een halve dag, een avondsessie of een moment naar keuze.

Contacteer ons voor meer info of een voorstel op maat