Preventie van stress en burn-out

Preventie van stress en burn-out

Uit verschillende onderzoeken en studies blijkt dat de werkdruk en snelheid van onze hedendaagse arbeidscultuur een nefaste invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. 89% klaagt over stress, 63% over burn-out en 51% over slaapproblemen. Bedrijven en organisaties worden zich tevens bewust van het belang van preventie van stress en burnout. In deze praktijkgerichte opleiding krijg u vooral praktische informatie mee: welke factoren triggeren stress of burn-out? Hoe detecteert u dit in een vroeg stadium? Wie is er vatbaar voor? Welke effectieve technieken bestaan er ter preventie en opvang? Hoe kan men het beste omgaan met iemand die een burn-out heeft?

In deze opleiding leert u wat nodig is om stress en burn-out in uw organisatie op te sporen en aan te pakken, zowel op organisatorisch als op persoonlijk vlak. Op het einde van deze opleiding stapt u buiten met een concrete aanzet voor het opstellen van een effectief plan voor stressbeheer, preventie en opvang van burn-out in uw organisatie.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die binnen een bedrijf of organisatie te maken heeft met preventie van stress of burn-out zowel bij zichzelf als bij anderen, meer bepaald: bedrijfsleiders, managers, HR-medewerkers, preventieverantwoordelijken, vertrouwenspersonen en leidinggevenden.

Programma

 Het programma omvat volgende onderdelen:

  • Hoe ontstaat stress en wat is burn-out
  • De voordelen van een effectief preventiebeleid: cijfers en feiten
  • Oorzaken van stress en burn-out: persoonsgebonden of inherent aan de functie? Welke doelgroepen en posities zijn het meest kwetsbaar? Hoe kan de organisatiecultuur het risico op stress en burn-out verminderen of juist in de hand werken? 
  • De verschillende fases van burn-out en hoe te handelen in elke verschillende fase
  • Concrete burnout tests om stress en burn-out in een vroeg stadium op te sporen
  • Strategieën en tools om stress en burn-out symptomen correct te analyseren en aan de bron aan te pakken
  • Concreet actieplan om stress en burn-out in uw organisatie te vermijden én aan te pakken in elk stadium

Aanpak

De workshop heeft een sterk interactief karakter. Naast de nodige uitleg, krijgt u de mogelijkheid om zelf de inzichten toe te passen aan de hand van oefeningen en aangeleerde methodologieën.Aan de hand van concrete voorbeelden, duidelijke cases en best practices uit andere bedrijven en organisaties stippelt u een werkwijze uit die voor uw organisatie het beste zal werken. 

Resultaten

Na deze verhelderende workshop stapt u buiten met een werkbaar plan om stress en burnout in uw organisatie of bedrijf aan te pakken. U krijgt verscheidene tests ter beschikking waarmee stress en burn-out in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord, zodat u adequaat kunt reageren in elke situatie.

Referenties

,,In deze cursus heb ik geleerd hoe ik beter kan omgaan met bepaalde stressfactoren die ik zelf niet in de hand heb, en dit op een zeer aangename manier! De workshop was heel to the point en zeer leerrijk. Het is de meest interactieve traninig die ik ooit heb gehad en met een super docent. Ik heb het gevoel dat ik hier echt nog lang de vruchten van ga kunnen plukken."

Tracy Van Maercke
(Benteler)

 

,,Ik zocht naar een betere kijk op stress, ik wou het probleem begrijpen en aanvaarden. De training steeg boven alle verwachtingen uit. Ik had echt het gevoel dat deze training speciaal voor mij op maat was gemaakt. Daarom geef ik een 10 op 10."

Gunther De Smedt
(Director, Westcon)

 

,,Ik was zeer tevreden en ook de feedback van de collega’s is heel positief. Een aantal zaken die aan bod kwamen, worden nog steeds aangehaald dus dat is een goed teken. Benjamin is een aangename lesgever en de manier waarop hij het thema stress en burnout behandelt is absoluut een meerwaarde. "

Inge van Maercke
(Leielandscholen)

 

,,De training rond stress en burn-out was zeer succesvol. Het was precies wat we ervan verwacht hadden en iedereen was blij met de workshop. Hier gaan we zeker nog een vervolg aan geven. Het is een echte aanrader!"

Dirk Jacquemyns
(Human Resources Manager,ING Investment Management Belux)

 

 

Deze opleiding is beschikbaar als:

Personal coaching

De perfecte oplossing voor wie een intensieve en praktijkgerichte training op maat wenst.

In company training

Als groepstraining voor meerdere medewerkers van uw bedrijf of organisatie.

Compacte Workshop

Een korte, krachtige en intense vorm van training van een halve dag, een avondsessie of een moment naar keuze.

Contacteer ons voor meer info of een voorstel op maat