Preventief omgaan met burn-out. Geef stress geen kans

over Time management, HR-management, stress management, nee zeggen

burn-out.jpg

Hoe kan je effectief omgaan met signalen van stress en burn-out. Een vooral hoe kan je vermijden dat het te laat is. Met 5 concrete tips ga je stress en burn-out te lijf.

Burn-out is als een sluipend gif en dat is het grote gevaar. Het is geen ziekte die je plots overvalt, maar een langzaam proces waarin je afglijdt naar een complex en ernstig gezondheidsprobleem. Een typische valkuil van stress is dat je niet door hebt wanneer de dagelijkse stress ongezonde vormen gaat aannemen. Daarom is het belangrijk om stress en burn-out preventief aan te pakken. Voorkomen is, zeker in dit geval, beter dan genezen.

Wie is vatbaar voor stress en burn-out?

In principe is iedereen er vatbaar voor. Veel hangt af van je werkdruk en hoe je daarmee omgaat. Een constante bij burn-out is dat het vaak gaat over mensen met een zeer hoge gedrevenheid en een groot streven naar perfectionisme. Burn-out komt voor bij alle lagen van de bevolking en in elke soort job.

Wat zijn de alarmsignalen?

Het goede nieuws is dat je in een vroeg stadium een aantal duidelijke symptomen kan herkennen. Belangrijk hierbij is dat je alert bent hiervoor en meteen op de rem gaat staan. Hou vooral deze knipperlichten in de gaten:

  • Hoge prikkelbaarheid
  • Slecht slapen
  • Huilbuien
  • Hoofdpijn
  • Constant piekeren
  • Gevoel van onrust of angst
  • Eetbuien
  • Slechte concentratie
  • Weinig zelfvertrouwen,
  • Verhoogde alcoholconsumptie

Als je gedurende een aantal weken of langer meerdere van bovenstaande klachten hebt, is het tijd om wat gas terug te nemen.

 

5 tips om stress een halt toe te roepen

1. Luister naar je lichaam 

Neem de stresssignalen van je lichaam serieus en kijk wat ze je willen zeggen. Het heeft geen zin om nog harder te werken en nog meer gedaan te krijgen. Wat je nu nodig hebt, is je batterijen weer op te laden. Dit belangrijke inzicht is al een eerste stap naar meer rust en mentaal welzijn.

 

2. Zeg vaker “neen” 

Geef je algemeen welzijn een boost en zeg vaker “Nee”.  Zo hou je ruimte over voor écht belangrijke zaken. Zeg nee als je geen tijd hebt of als een taak niet voor jou bestemd is. Stel duidelijke grenzen en geef tijdig aan als je achterstand oploopt. Misschien zal je wat vaker op je strepen moeten staan. Als je het daar moeilijk mee hebt kan een training rond assertiviteit wellicht hulp bieden.

 

3. Bouw voldoende rust en ontspanning in 

Dit lijkt evident, maar in de praktijk blijkt dit vaak een struikelblok. Plan je agenda niet helemaal vol, maar hou ruimte voor pauzes, ontspanning en onvoorziene zaken. Sla de lunchpauze niet over en neem geregeld een break . Ga even wandelen of sporten. Lichaamsbeweging is de ideale stress-killer en geeft je nieuwe energie.

 

4. Je hoeft niet perfect te zijn

Perfectionisme wordt gekenmerkt door het stellen van hoge eisen aan jezelf. Alles moet perfect zijn tot in de kleinste details. Dit perfectionisme maakt dat per dag veel meer tijd besteed wordt aan het uitvoeren van taken dan eigenlijk nodig is. Het vreet energie én tijd. Stel dus niet al te hoge eisen aan jezelf. Niet alles kan en hoeft perfect te zijn. Goed is vaak goed genoeg.

 

5. Vraag hulp of steun bij anderen 

Praat met je leidinggevende, een collega of een vertrouwenspersoon als je voelt dat je in de problemen komt of als je ergens mee zit. Een uitlaatklep voor je problemen kan vaak al een opluchting zijn en een eerste stap naar een concrete oplossing.

 

Meer info: