5 tips voor effectief leiderschap

over personal coaching, leiderschap, Leidinggeven

teambuildingspirit.jpg

Bij managers, teamverantwoordelijken en leidinggevenden staan de te behalen resultaten centraal maar dat enkel als u ook succesvol een team weet weet te motiveren. Wenst u uw leiderschap verder te ontwikkelen en op een écht inspirerende manier leidinggeven?  Lees dan deze 5 tips.

Effectief en coachend leidinggeven is het stimuleren van bestaande vaardigheden en het ‘aanmoedigen’ van de ontwikkeling van nieuwe kwaliteiten. Niet door eigen kennis over te dragen, maar door het leerproces van de gecoachte te stimuleren en te laten ontstaan.

Acht op de tien werknemers geeft aan coaching belangrijk te vinden. Hoewel 91 procent van de leidinggevenden zegt te beschikken over coachende eigenschappen, vindt slechts 63 procent van de werknemers dat zij een coachende leidinggevende hebben. 

Hoe haal je meer resultaat met je team?

 

5 tips om je coachend leiderschap te versterken

 • Ontwikkel een persoonlijke stijl in coaching
  Het is zeer belangrijk voor de groep om te laten zien wat je wilt. Waar wil je met deze mensen naartoe? Welke doelen stel je vast? En hoe bereiken we die? Het team moet in jou en de vooropgestelde doelen geloven. Je moet ze enthousiast maken om samen een doel te bereiken waarin jij als coach de leider bent.
 • Investeer in relaties
  Een team creëren is zeer belangrijk. Investeer daarom in relaties met de groep maar ook met de mensen onderling. Sterke relaties binnen een groep heeft als resultaat dat ze voor elkaar willen vechten en daardoor samen meer kunnen bereiken.
 • Plan ambitieuze doelstellingen
  Plan ambitieuze doelstellingen in samenwerking met de betrokkenen. Zorg wel dat je dit doet in samenwerking met de betrokkenen zodat ook iedereen erin gelooft en ziet dat het doel haalbaar is.
 • Breng het coachingstraject op gang
  Zorg dat alles op gang komt, dat de mensen gaan samenwerken om hun doelen te bereiken. Zorg dat alles wat je vooropstelt ook uitvoerbaar is, dus kortom realiseerbare doelen!
 • Zorg voor feedback en leermogelijkheden
  Na het gehele proces is het tijd voor feedback. Welke doelen hebben we wel gehaald en welke niet. Waarom hebben we die niet gehaald en wat hebben we hiervan geleerd. Hierdoor weet je voor de volgende keer wat wel en wat niet te doen.

Coachend leidinggeven is gericht op het goed presteren én leren van medewerkers. Niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn. Uiteindelijk is haal je met coachend leidinggeven betere resultaten zowel voor je medewerkers als voor jezelf.