3 redenen om met Prezi aan de slag te gaan bij je volgende presentatie

over Presentatietechnieken, Presenteren met powerpoint, powerpoint slides maken, prezi

preziimage.jpg

Een veelgestelde vraag tijdens onze opleidingen is: “Gebruik ik nu best Prezi of PowerPoint voor mijn presentatie?”

Iedereen kent natuurlijk PowerPoint, maar de mogelijkheden en voordelen van Prezi zijn meestal niet zo goed bekend. En dat is jammer want Prezi heeft als presentatietool heel wat in zijn mars.

Toegegeven, PowerPoint is nog steeds koning in presentatieland en dat is vooral omdat bijna iedereen deze software op pc of laptop heeft staan. Maar dat neemt niet weg dat Prezi een gestage opmars maakt en daar zijn goeie redenen voor.

Prezi biedt vooral niet te onderschatten troeven wanneer je visueel en creatief sterk uit de hoek wil komen met je presentatie. En dat is nu net het punt waarmee je het verschil kan maken. Vele PowerPoint presentaties zijn gewoon ronduit saai.

Als je Prezi nog niet gebruikt, volgen hier alvast 3 sterke redenen om je volgende presentatie een make-over te geven.

 

1. Meer structuur in je presentatie

Bij PowerPoint hebben we al te vaak de neiging om te hervallen in saaie opsommingen met bullet points. Hier maakt Prezi het verschil, je creëert namelijk een verhaal en stippelt daarbij het pad uit dat je wilt bewandelen. Niet alleen is dit veel creatiever maar je zorgt meteen voor meer structuur in je boodschap. Verbanden en connecties tussen onderwerpen worden meteen duidelijk én visueel.

 

2. Thinking outside of the box

Prezi dwingt je om creatief na te denken over je presentatie. De manier waarop een Prezi eruit ziet, wordt wel eens vergeleken met een Mindmap doordat je in een Prezi heel visueel door de informatie geleid wordt. Prezi stimuleert het rechterbrein en dus de creativiteit van zowel jezelf als van je publiek.

 

3.  Je boodschap blijft beter hangen

Waarschijnlijk is dit één van de belangrijkste argumenten om met Prezi aan de slag te gaan. Wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Tilburg heeft namelijk uitgewezen dat leerlingen bepaalde informatie beter konden onthouden met Prezi dan wanneer diezelfde info werd gebracht met PowerPoint. Ze konden niet alleen meer onthouden direct na de presentatie, maar ook tot 3 weken daarna bleef de inhoud langer hangen.

Mag je PowerPoint nu gewoon in de prullenbak? Zeker niet. Het is en blijft een prima tool om je presentatie mee te ondersteunen. Maar Prezi is zeker een waardig alternatief. Wanneer je op een creatieve manier wil omgaan met data, grafieken en beelden en je flexibel wil kunnen inspelen op reacties van het publiek, dan is Prezi de betere keuze.

In onderstaande video verduidelijkt presentatiecoach Harald Van Beeck de sterktes, maar ook de valkuilen van Prezi.

Meer info: http://www.expertacademy.be/nl/prezi