Authentiek en waardengedreven leiderschap

over leiderschap, Leidinggeven, kernwaarden

leidinggeven.jpg

Als leidinggevende kan je een sterke expertise hebben, doelgericht en gedreven zijn en uitstekende resultaten behalen, maar je collega’s en je team zullen je niet steunen als je niet ‘authentiek’ overkomt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, authentiek leiderschap?

Dit zijn de twee voornaamste kenmerken van authentieke leiders:

  • Zelfkennis
  • Oprechtheid

Laten we beide aspecten even van dichterbij bekijken.

Als je niet over voldoende zelfkennis beschikt, dan word je de speelbal van anderen. Als je niet weet wat jou triggert, wat je sterktes, je zwaktes en vooral wat je waarden zijn, dan weten anderen (collega’s, medewerkers, teamleden, …) perfect op welke knoppen ze moeten drukken om jou te bespelen. Dat is waarschijnlijk het laatste dat je als leider wilt.

Daarom is het belangrijk dat je als leidinggevende heel goed weet wat jou drijft, wat je WAARDEN zijn. De dingen die jij belangrijk vindt.

Waarden uitdragen

Nu is het jouw taak om deze kernwaarden in de praktijk toe te passen door er naar te handelen. Dit is belangrijk omdat je medewerkers kijken naar wat je doet en je gedrag overnemen. Het is zeker ook aan te bevelen je medewerkers op de hoogte te brengen van je belangrijkste waarden. Als respect één van je kernwaarden is, dan helpt het om duidelijk te stellen wat dat voor jou betekent en wat je verwacht van anderen om respectvol gedrag te vertonen.

Heb jij je kernwaarden duidelijk op een rij? Of heb je daar nog niet echt over nagedacht? Ontdek hier een hulpmiddel om je kernwaarden duidelijk te stellen.

Ontdek je kernwaarden


ReactiesWat vinden anderen van dit artikel?