Authentiek leiderschap in 3 stappen

over Leidinggeven

authentiek_leiderschap.jpg

En plots krijg je de verantwoordelijkheid over een team. Mensen aansturen, motiveren, delegeren, ... Hoe ga je de uitdaging aan, zonder jezelf te verliezen?

Leiderschapscoach Franky Van Hoecke ziet het niet als een last maar eerder als een geschenk. Hij vergelijkt een leider graag met een ruwe diamant die gepolijst kan worden.

In dit proces, ziet hij 3 belangrijke stappen:

1. VOORBEELDGEDRAG

Een leider heeft een voorbeeldrol op het vlak van communicatie, ethiek en waarden. Er zijn veel verwachtingen en de ogen van het team en van collega's zijn op hem of haar gericht. Daarom is het zo belangrijk om als leider jezelf te ontwikkelen. Je eigen verdere groei zal die van anderen stimuleren.

2. LOSLATEN

In het verleden hebben veel leiders een zekere expertise opgebouwd, op technisch of inhoudelijk vlak. Door hun nieuwe functie, worden ze verplicht hun oorspronkelijke liefde los te laten en te vervangen door een nieuwe. Een liefde voor mensen.

Het gevaar bestaat wel dat ze alles zelf willen blijven doen. Delegeren is niet altijd even makkelijk. Loslaten is met andere woorden het sleutelwoord.

3. ZELFREFLECTIE

Zonder al te filosofisch te worden, is het goed wanneer we een moment van zelfreflectie inbouwen. Wat vind ik belangrijk en kan ik dat ook uitdragen aan mijn medewerkers? Grosso modo moet je rekening houden met het drieluik leider-manager-coach.

 

Stel jezelf de vraag "Hoeveel van elk onderdeel heb ik in mezelf?"

  • Een leider heeft een visie op de toekomst en bezit de kracht om zijn medewerkers fier te maken en mee te krijgen in dat verhaal. De bedoeling is dat elke medewerker het dagdagelijkse gaat overstijgen. Individuele motivatoren en ambities worden op die manier in goeie banen geleid.
  • Een manager creëert zo veel mogelijk output met zo weinig mogelijk input. De focus ligt hierbij op het resultaat, de cijfers, de doelstellingen...
  • Een coach, tenslotte, zal er alles aan doen om zijn medewerkers sterker te maken. Het geven van feedback is hierbij onvermijdelijk. Maar een coach geeft hen ook de kans om zichzelf te ontwikkelen en te groeien.

 

Een laatste direct bruikbare tip: ‘Werk aan jezelf, maar blijf jezelf’. Authenticiteit blijft de sleutel tot succes.

 

Meer info: Starten met leidinggeven