Hoe krijg je een mooie stem?

over stemgebruik, mooie stem

mooiestem.png

Is het voor jou ook even schrikken als je je eigen stemgeluid hoort op bijvoorbeeld een voicemail of video? 

Wees gerust, je bent niet alleen. De meeste mensen vinden hun eigen stem helemaal niet zo aangenaam klinken. En dat komt omdat we onze eigen stem in ons hoofd anders horen dan bij een geluidsopname. 

Met je stem ben je geboren, maar het goede nieuws is: je kunt er in relatief weinig tijd voor zorgen dat je stem gewoon mooier en aangenamer klinkt.

Diepe, volle stem? Meer verdienen!

Mensen met een volle, warme stem zijn vaak succesvoller en maken sneller carrière, zo blijkt uit een onderzoek van de Duke University in Carolina. De onderzoekers analyseerden de toonhoogtes van de stemmen van 792 managers en vergeleken dit met hun succes zoals verdienste en bedrijfsgrootte.

Zij ontdekten dat managers met een diepe stem gemiddeld 140.000 euro meer verdienen dat leiders met een eerder hoge stem. 

Managers met diepere stemmen hebben volgens het onderzoek meer invloed en impact bij hun team en medewerkers. 

Hoe krijg je nu een mooie diepe stem?

Deze tips helpen zeker al.

Praat luid en duidelijk. Dit is belangrijk om je boodschap helder te laten overkomen. Als je de neiging hebt om stil te praten, te mompelen of naar de grond te kijken terwijl je praat, is de kans veel groter dat anderen over je heen lopen of je negeren.

Praat trager en articuleer duidelijk. Veel mensen gaan te snel praten, zeker als ze onzeker of zenuwachtig zijn. Wie traag praat laat duidelijk blijken dat de woorden weloverwogen zijn. Bovendien gaan mensen sneller afhaken als je te snel praat. Ze kunnen je niet bijhouden of begrijpen niet volledig wat je zegt en gaan automatisch meer moeite hebben om aandachtig te blijven luisteren. Praat dus gerust wat trager en las voldoende pauzes in. 

Een derde tip (die een zeer grote impact heeft op hoe je klinkt) is de intonatie van je stem. De variatie in toonhoogte heeft een ongelofelijk sterke invloed zijn op de kwaliteit van je uitspraak en op het effect van je woorden bij je gesprekspartner. 

Mensen met een monotone stem (dus zonder veel variatie) klinken snel vervelend en saai, net als een robot bijvoorbeeld. Mensen met een goede intonatie klinken positief, zelfverzekerd en aangenaam.

Je intonatie kan je zelf eenvoudig oefenen. In deze video geeft stemcoach Harald Van Beeck enkele tips om een mooie, volle en aangenaam klinkende stem te ontwikkelen.

Meer info: stemcoaching en uitspraaktechnieken

ReactiesWat vinden anderen van dit artikel?