Uitgeput na een lange dag online vergaderen? Zo blijf je fris!

over videoconferentie, Online meeting

zoommoeheid.jpg

Voel je je weleens futloos na een dag vol Zoom vergaderingen, Teams meetings en videochats? Je bent niet alleen. Zelfs Microsoft erkent dit fenomeen: medewerkers voelen zich meer vermoeid tijdens videovergaderingen dan wanneer ze face to face samenwerken. Hoe ga je best om met deze online 'vergader-vermoeidheid'?

Videoconferenties kunnen niet alleen stressvol zijn. Zie ik er goed uit op camera? Wie is die persoon aan de andere kant?  Gaat de verbinding niet uitvallen? Wat als ik mijn scherm moet delen? Het vergt gewoon ook veel meer energie van onze hersenen om je lange tijd te focussen op een video call, zeker als dat met meerdere deelnemers is.

Gevolg: een vol hoofd, emotionele uitputting, overprikkeling en zelfs slaapstoornissen kunnen je te beurt vallen.

Is die online meeting wel noodzakelijk?

In het nieuwe normaal is online vergaderen een blijver. Daarom is het verstandig om het aantal meetings te beperken. Misschien is die ene vergadering niet echt nodig en kan de info ook via mail gedeeld worden. Of kan je de telefoon nemen (ja, bellen mag!) om je collega of klant even peroonlijk te spreken. Misschien net iets eenvoudiger en efficiënter.

Als je dan toch die online Zoom of Teams meeting op je agenda hebt, zijn er gelukkig een aantal safety tips om die online meetings een stuk minder belastend te maken.

Want je kan er zelf ook iets aan doen. In onderstaande video vind je enkele hacks die je voor, tijdens en na die vaak slopende videomeetings kan toepassen om een drukke Zoom of Teams dag fris als een hoentje te doorstaan.

Meer info: Productief online vergaderen

 

ReactiesWat vinden anderen van dit artikel?