Online onboarding via speed dating

over netwerken, networking, Online meeting, onboarding

welcome.jpg

Als bedrijf wil je nieuwe collega's een goede start geven. Onboarding is een cruciale stap bij het succesvol inwerken van nieuwe medewerkers. We willen dat de nieuwkomers zich meteen ‘part of the team’ voelen.

Tijdens deze inwerkperiode wordt ook de basis gelegd voor een duurzame en motiverende werkgever-werknemer relatie.

Wat als die onboarding vanop afstand dient te gebeuren? Hoe zorg je voor een groepsgevoel en verbondenheid met de (nieuwe) collega’s? Online onboarding is een uitdaging.  Maar met een goed doordacht digitaal onboarding programma zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zich onmiddellijk thuis voelen. En dat maakt niet alleen de collega's blij, maar het hele bedrijf.

Het creëren van verbondenheid 

Dit is misschien wel het moeilijkste deel van het digitale onboarding proces. Nieuwe medewerkers kunnen zich gemakkelijk geïsoleerd voelen en de afstand maakt het moeilijker om écht tot een team te behoren. De bedrijfscultuur wordt moeiteloos overgebracht wanneer nieuwe medewerkers op kantoor zijn en gezellig met hun collega's kunnen socializen. Maar hoe breng je de professionele en sociale waarden en bedrijfscultuur over vanop afstand?

Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om regelmatig te checken of alles goed gaat en de nieuwe medewerkers te laten weten waar ze terecht kunnen voor feedback of om vragen te stellen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om hen aan te moedigen samen te werken met andere teamleden om de teamgeest te stimuleren. Ook het promoten van virtuele ontmoetingen, zoals online koffiepauzes, zijn een sterk bindmiddel. 

Digitaal netwerken als ijsbreker

Netwerken is een belangrijk tool voor onboarding. Daarom kan een digitale speed dating de ideale ijsbreker zijn om het contact en de integratie van nieuwkomers te versnellen. Het is een perfecte teambuildingsessie: een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten en om sterke banden te smeden met de collega's.

Zelfs de meer verlegen of introverte medewerker voelt zich comfortabel bij deze onboarding activiteit . Via breakout rooms laat je deelnemers een paar minuten met een andere persoon praten en zichzelf voorstellen. Net lang genoeg om contact te maken en eventuele gemeenschappelijke interesses te ontdekken en kort genoeg om het comfortabel te houden voor iedereen.

Deze succesformule (ook uitstekend toepasbaar voor grotere groepen) ontwikkelden wij voor diverse van onze klanten:

  1. Welkom door de CEO of HR-verantwoordelijke
  2. Netwerking via online speed dating als inspirerende onboarding activiteit (begeleid door een ervaren facilitator)
  3. Integratie van uw branding, visie & bedrijfscultuur en inspirerende video snacks voor de deelnemers.

In deze tijden is digitale onboarding een belangrijke stap om nieuwe medewerkers een warm welkom te bieden. Daarnaast laat dit bedrijven toe om verder aan te werven zonder dat ze het onboardingsproces dienen uit te stellen. 

Meer weten? Contacteer ons!