Tom Saeys: “Dansen met wat voor me ligt”

over Train de Trainer

Tom_Saeys.jpg

"De trainer als auteur, regisseur en acteur” is het 10de handboek van Expert Academy. Deze handleiding wil de werkwijze van (beginnende) trainers, docenten en opleiders optimaliseren en professionaliseren.

Voor ons een ideale aanleiding om onze ervaren trainers zelf aan het woord te laten over hun eerste stappen en hun valkuilen. Vandaag: het verhaal van expert Tom Saeys. 

En dat verhaal begint bij… ballonnen en goocheltrucs.

Tom Saeys: “Ik ben een performance coach. Ik help ondernemers performanter te worden in de doelen die ze willen bereiken. Een doel kan zijn: een team verbeteren. Of meer geld verdienen. Een gezonde ondernemer weet meestal waar hij of zij mee bezig is en heeft een duidelijk pad uitgestippeld. Welk gedrag ze best aannemen om hun doel te bereiken: daar schieten ze meestal in tekort.

Performance verwijst dus niet naar het podium. Maar ik begrijp de verwarring. Temeer omdat ik in een ander leven hoge ogen gooide in de sector van het entertainment.

 Absolute top in het ... goochelen

Laten we even teruggaan naar het moment dat ik als ambitieuze 21-jarige een winkel in ballonnen had. Om klanten te ronselen, knutselde ik zelf een show in elkaar die ik speelde in de winkel. Het was de start van een carrière als entertainer.

Ik won wereldwijd wedstrijden en maakte shows met goochelen, pick pocket en ballonnen. Die wondere wereld zegde ik lang geleden vaarwel om te focussen op trainingen en begeleiden van mensen.  Als beginnende trainer maakte ik de fout om dit verleden concreet te benoemen. Maar dat zorgde er altijd voor dat deelnemers van een opleiding van mij ook verwachtten om een goocheltruc te doen. Op dat moment verloor ik mijn geloofwaardigheid als trainer en als coach. Want dan was ik entertainende goochelaar.

“Ik kan heel goed mensen lezen en inschatten”

 Mijn ruime podiumervaring was uiteraard wel een grote troef bij het begin van mijn carrière als trainer. Voor een publiek staan, improviseren, snel kunnen schakelen… Liam Neeson formuleerde het ooit als ‘I have a set of skills’. Ik kan heel goed mensen lezen en inschatten. En ik kan ook snel anticiperen op elke soort reactie.

Dat maakt ook dat een training bij mij soms een heel andere kant kan uitgaan. Bij het begin van een opleiding, vraag ik altijd: Waar loop je tegenaan? Uiteraard binnen het thema van de dag (leiderschap, communicatie, klantvriendelijkheid…) En dan vertrek ik van wat er zich aandient.

 “Ik lul mij hier wel uit”

Dat lukt uiteraard alleen maar omdat ik ondertussen kan putten uit een toolbox die ik mij heb eigen gemaakt. Vergevorderde NLP-trainingen speelden hierbij een grote rol en ook opleidingen tot high performance coach.

Mijn eerste job in deze sector was een gevolg van een gesprek op een receptie na een van mijn laatste shows. Ik geraakte in gesprek met een CEO van een consultancy bedrijf. Ik vertelde hem dat dit mijn laatste show was en dat ik er mee ging kappen. Als je wil, kan je bij mij beginnen, kreeg ik te horen. Voor ik het wist, stond ik voor een publiek en bracht ik kennis over. Voor mij was die eerste ervaring een reality check. Als entertainer kreeg ik alleen maar positieve energie, kon ik mensen laten wegdromen en gebruikte ik humor. Ik deed gewoon mijn ding en werd niet uitgedaagd.

Tijdens mijn eerste trainingsopdracht, stelden de deelnemers mijn kennis in vraag en ik dacht alleen maar “ik lul mij hier wel uit”. Mooi niet.  Mijn tip voor beginnende trainers? Neem niets persoonlijk. Ik ging die eerste trainingsdag volledig in de verdediging.

Aan het begin van een opleiding, zeg ik al eens: je hoeft niets te geloven van wat ik hier zeg. Neem de dingen mee waarvan je denkt dat ze werken voor jou en probeer die uit. De andere zaken laat je gewoon links liggen.

 “Ik heb niet het evangelie in pacht”

Weet je, vroeger had ik een groot ego: niet empathisch, altijd mijn gelijk willen halen. Nu ga ik de confrontatie niet aan, en beweer ik niet het evangelie in pacht te hebben. Ik stel mijn kennis en vaardigheden ter beschikking. Het is aan het publiek om er de dingen uit te halen die voor hen belangrijk zijn of waar ze in hun persoonlijke ontwikkeling verder willen staan.

Interactie met mensen geeft mij enorm veel energie. Ik stap ’s morgens een zaal binnen en weet niet wat er zich zal aandienen. Dat vind ik een zeer leuk gevoel. Dansen met wat voor me ligt.  Het blijft een mooi motto.

 

Download het ebook"Train de trainer" 

Handboek Train de trainer

Download hier via onze e-store