Lies Martens: “Oefenen is de boodschap. Je leert vooral uit de praktijk”

over Train de Trainer

Lies-blog.jpg

"De trainer als auteur, regisseur en acteur” is het 10de handboek van Expert Academy. Deze handleiding wil de werkwijze van (beginnende) trainers, docenten en opleiders optimaliseren en professionaliseren.

Het leek ons een leuke aanleiding om onze ervaren trainers zelf aan het woord te laten over hun eerste stappen en hun valkuilen. Lies Martens neemt ons mee naar het prille begin van Expert Academy.

Lies Martens: “Alles begon op een zonnige herfstmiddag op een bankje in Schaarbeek. Ik werkte toen samen met Gui Van Roy voor het VRT-programma ‘1000 Zonnen en Garnalen’. Out of the blue stelde hij de vraag of ik mijn kennis van journalist en televisiemaker niet wou bundelen in een opleiding media en crisiscommunicatie. Het waren de eerste schuchtere stappen van Expert Academy, nu bijna 20 jaar geleden.

Zelfvertrouwen

De vraag verraste en intrigeerde me. En voor ik het wist, begeleidde ik 2 leergierige studenten in Mediatraining. Uiteraard was ik onzeker, maar door mijn ervaring bij de televisie en nog vroeger bij het theater, liet ik er niets van merken. Kwetsbaarheid is op zich een mooi gegeven, maar niet zo functioneel wanneer je opleiding geeft. Wat wij als trainers doen, is net ons publiek zelfvertrouwen geven. Zelfvertrouwen bij interviews, bij spreken voor een groep, als manager… Als je wil dat onze deelnemers in al die domeinen sterker worden, moet je je zelf ook sterk tonen. 

Aan het begin van elke training of coaching, geef ik mijn deelnemers altijd mee dat ik hen mijn rugzak aan ervaring en kennis wil overdragen. En dat proces is voor mij een Two-way highway. Studenten absorberen, maar geven ook mij nieuwe inzichten.

Ik gebruik heel graag de camera als ‘tool’. Bij Mediatrainingen is dat zeker noodzakelijk, maar ook bij alle andere communicatietrainingen bereik je hiermee heel veel, om het beste uit de deelnemers te halen. Mijn motto? Je leert niet alleen bij, door naar een trainer te luisteren, maar veel meer door zelf te oefenen en jezelf bezig te zien. Kijken naar jezelf kan redelijk confronterend zijn. Maar als het goed gekaderd wordt en als het gebeurt binnen een veilige omgeving, die ik creëer, is het een wondermiddel.

De mooie slogan van expert Academy is niet voor niks: ‘Groeien door inzicht’. Je wordt niet alleen sterker door kennis, door vaardigheden of door een boek te lezen… Je groeit pas door als deelnemer betrokken te worden en actief aan de slag te gaan. 

Regisseur

Ben ik een ‘pleaser’? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat ik elke participant als een individu zie. Bij een groepstraining wil ik iedereen afzonderlijk doen groeien. Ik heb snel door of iemand boven zichzelf uitstijgt, wanneer ik hem of haar complimenten geef. Anderen zijn dan weer meer gebaat met een directere aanpak. Na een dag opleiding ben ik echt leeg en kapot. Moe, maar voldaan. Dat wel.

Door de jaren heen heb ik geleerd om meer te doseren en meer de regisseur te zijn van mijn trainingen. Vroeger wou ik, kost wat kost, mijn voorbereid programma afwerken en was ik gefrustreerd als bleek dat ik tijd te kort had. Nu weet ik: De deelnemers weten niet wanneer ik iets oversla. Mijn voorbereiding is niet mijn training.

Ondertussen, ben ik ook een goede timekeeper geworden: ik kan heel goed inschatten hoeveel tijd iets in beslag neemt, heel goed bufferen, inspelen op wat zich aandient…

Mijn ‘gouden’ tip voor beginnende trainers? Ik geloof sterk in de kracht van gesproken, geschreven èn lichaamstaal. Om te connecteren met je publiek, is correct taalgebruik zeer belangrijk. Zelfs voor je begint te spreken...”

Download het ebook"Train de trainer" 

Handboek Train de trainer

Download hier via onze e-store