Jan Buermans: “De goesting is alleen maar sterker geworden"

over Train de Trainer

jan-buermans-trainer.jpg

"De trainer als auteur, regisseur en acteur” is het recentste handboek van Expert Academy. Deze handleiding wil de werkwijze van (beginnende) trainers, docenten en opleiders optimaliseren en professionaliseren.

Het leek ons een leuke aanleiding om de ervaren trainers zelf eens aan het woord te laten over hun eerste stappen en hun valkuilen. Vandaag: senior expert Jan Buermans.

Jan Buermans: “Een trainer creëert een platform en een context, waar deelnemers zich op een veilige manier kunnen ontwikkelen. Binnen de beschermende omgeving van een opleiding, mag je experimenteren, uitproberen en zelfs fouten maken… 

Voor mij is het geven van een opleiding een wisselwerking, tussen trainer en deelnemers:

  • We delen onze kennis, inzichten en expertise
  • We triggeren elkaars betrokkenheid: What’s in it for me?
  • We doen dit op een levendige en aangename manier: de zogenaamde fun factor

Ik kwam via een omweg in dit vak terecht. Na een jarenlange verantwoordelijkheid over honderden medewerkers in de telecombranche, zei ik de rat race vaarwel. Even stilstaan om daarna opnieuw te springen. Ik schreef mij in, in de Academie. Schilderen was voor mij een zoektocht naar inspiratie en tegelijk ook een uitlaatklep. Via een theateropleiding belandde ik in de wereld van het improvisatietheater. Dat laatste zou ik nooit meer loslaten. Met de Improfeten, een bende ongeregeld, sta ik nu nog minstens 1 keer per maand, ergens op een podium.

Voor een groep staan

Via vroegere zakenrelaties kwam de vraag om ‘eens voor een groep te staan’. Zo belandde ik op een grijze maandagmorgen in een klaslokaal vol controleurs van De Lijn, om hen klantvriendelijkheid bij te brengen. Maar liefst 12 (!) deelnemers leunden met gekruiste armen achterover. Niemand had een notitieblok of stylo bij. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest.

Ik smeet mij en tegen 10u was ik verbaasd dat de groep langzaamaan ontdooide. Ze stelden vragen en toonden interesse.

Ook grappig: achteraf bleek dat ik voor 8 dagen training had voorbereid. Less is more, dat zou ik pas later beseffen.

Lees verder onder de video

Die eerste opleiding betekende alleszins een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik bleek in staat een context te creëren, om mensen te doen groeien. Die goesting is door de jaren heen alleen maar sterker geworden.

Na een opleiding gebeurt het al eens dat ik een persoonlijk mailtje van een deelnemer krijg, dat hij of zij één van de aangeleerde technieken heeft uitgeprobeerd en dat het werkte. Recognition, weet je wel. Dan krijg ik een warm gevoel vanbinnen. Dat gevoel is voor mij onbetaalbaar.”

Download het ebook"Train de trainer" 

Handboek Train de trainer

Download hier via onze e-store