Harald Van Beeck: “Mijn liefde voor Train de Trainer”

over Train de Trainer

haralddef.jpg

"De trainer als auteur, regisseur en acteur” is het 10de handboek van Expert Academy. Deze handleiding wil de werkwijze van (beginnende) trainers, docenten en opleiders optimaliseren en professionaliseren.

Het leek ons een leuke aanleiding om onze ervaren trainers zelf eens aan het woord te laten over hun eerste stappen en hun valkuilen. Vandaag richten we de spots op… Harald Van Beeck.

Voor het verhaal van Harald Van Beeck keren we terug naar 2009. Plaats: een koffiebar, Zurenborg, Antwerpen.

Harald Van Beeck: “Toen we nog jong en mooi waren! Expert Academy stelde me bij een hippe koffie de vraag om de opleiding ‘Stem- en Uitspraaktechnieken’ over te nemen. Laten we zeggen dat ik verrast was, en op hetzelfde moment ook geïntrigeerd.  In die periode gaf ik taalonderwijs aan nieuwkomers. Je vond mij daarnaast bij de Politie op de Dienst Gelijkheid en Diversiteit.  En tijdens mijn schaarse vrije uren, nam ik de hoge noten voor mijn rekening bij de a-capella groep Voice Male.

Ik kreeg carte blanche om de workshop ‘Stem- en uitspraaktechnieken’ naar mijn hand te zetten en maakte een van de grootste beginnersfouten van beginnende trainers. Ik smeet mij volledig op een uitgebreide PowerPoint. Zelfs mijn oefeningen waren woord per woord, in volzinnen te lezen op mijn slides.

Kolb leerstijlen

Een andere valkuil waarin ik voluit trapte: starten met een grote brok theorie om pas in de namiddag tijd te maken voor enkele oefeningen. Het is een gekende werkwijze die in academische kringen nog altijd sterk is ingeburgerd. Sinds ik de Kolb-methode ontdekte, ging er een andere wereld voor me open. En niet alleen bij mij, ook bij mijn cursisten. Vanaf minuut 20 krijgen ze nu bij elk trainingsonderwerp al de kans om een oefening te doen.

Kolb maakte duidelijk dat er niet slechts één manier van leren is, maar dat er meerdere methoden zijn. Van alle input die ik doorheen mijn eigen traject tot mij nam, creëerde ik ondertussen mijn eigen methode. In de opleiding ‘Train de trainer’ vertel ik over de ‘ge-Harald-iseerde’ versie van Kolb. En het doet goed om te zien hoe cursisten zich langzaam maar zeker verschillende methodes eigen maken en proberen naar hun hand te zetten. Fantastisch, toch. Om eerlijk te zijn: ‘Train de Trainer’ is een van de onderwerpen die ik het liefste geef.

The world is my oyster

Investeren in je eigen ontwikkeling: dat zit van nature in mij. Onlangs voltooide ik een NLP-traject. Veel van de collega’s bij Expert Academy hebben een NLP-achtergrond. Niet om het zelf te geven, maar om de principes toe te passen. Het helpt mij om nog meer verbindend te communiceren en om cursisten te motiveren. De kracht van woorden en hoe je je uitdrukt, zorgt voor een wereld van verschil.

Mijn natuurlijke aanleg voor talen (Frans, Engels en Nederlands) voed ik ook geregeld. Zo behaalde ik het Certificate of Proficiency voor de Engelse taal in Cambridge. Het zorgt ervoor dat Expert Academy mij ook in andere talen kan inzetten. Soms zelfs in het buitenland. The world’s my oyster!

Een steen verleggen

Mijn tips voor beginnende trainers? Allereerst de basiopleiding ‘Train De Tainer’ te volgen, uiteraard. 

Vooral ook veel oefenen, veel springen in het diepe water. Zorgen dat de ‘kadans’ van je training goed in elkaar zit. En leren van collega’s. Persoonlijk stak ik veel op van experts als Jerko Bozikovic en Lies Martens.

En voor de rest: vooral genieten. Genieten van het feit dat je bij sommige mensen echt een steen kan verleggen. De onderwerpen die ik geef, spelen hier wel in mijn voordeel. De cursisten voor Storytelling, Spreken voor een Groep of Train de Trainer zijn super-gemotiveerd.

Ze volgen uit vrije beweging mijn workshops, niet omdat het een verplichting is van hun baas. Dat ligt wel eens anders bij de schriftelijke opleidingen (Klantgericht Schrijven of Schriftelijke Verslaggeving). Maar ook daar is het belangrijk om een positieve uitstraling te hebben. Enthousiamse voedt enthousiasme. Zeker weten.