Emotionele intelligentie vermindert kans op burnout

over personal coaching, Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie (de vaardigheid om met eisen en druk vanuit de omgeving om te gaan) en coping (de manier waarop mensen met problemen omgaan) blijken belangrijke factoren te zijn om een burnout te voorkomen.

Emotionele intelligentie (de vaardigheid om met eisen en druk vanuit de omgeving om te gaan) en coping (de manier waarop mensen met problemen omgaan) blijken belangrijke factoren te zijn voor burnout. 


Burnout
Een lage emotionele intelligentie, neiging tot neerslachtigheid of angst, het zich obsessief zorgen maken, zich overvallen voelen door een probleem, het hebben van problemen thuis of een negatieve houding tegenover werk of collega’s, zijn allemaal kenmerken die meer voorkomen bij mensen met meer burnoutklachten. Mensen met een hogere emotionele intelligentie en zij die geneigd zijn om problemen op een systematische manier aan te pakken en als uitdaging te zien hadden minder burnoutklachten. 

Verschil mannen en vrouwen
Opmerkelijk is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannelijke begeleiders die erg empathisch zijn (het vermogen om zich in te leven in anderen), goede probleemoplossers zijn en een hoge stresstolerantie hebben, hebben minder burnoutklachten dan mannelijke collega’s met een minder ontwikkeld invoelend en probleemoplossend vermogen. Vrouwen moeten juist niet te empathisch zijn: de vrouwen die net iets beter voor zichzelf zorgen dan dat ze dat voor anderen doen, hebben de minste burnoutklachten. De preventie van burnout bij mannen en vrouwen zal dus verschillende accenten moeten hebben en het aardige hierbij is dat mannen en vrouwen in dit opzicht veel van elkaar kunnen leren.