Wat heb je nodig om echt succesvol te zijn?

over succes, zelfontplooiing

jump2.jpg

Vraag mensen wanneer iemand succesvol is en 9 of de 10 keer heeft het antwoord te maken met aanzien of geld. Wanneer je succesvol wil zijn, maken deze 4 tips werkelijk het verschil.

Als we het hebben over succesvolle mensen denken we meteen aan steenrijke voetballers, flitsende zakenmensen of beroemde popsterren. Mensen die kunnen kopen wat ze willen, in enorme villa’s wonen en met een dikke auto rijden. Dit ideaal ligt zo ver van onze dagelijkse realiteit dat we denken dat succes voor ons niet is weggelegd. En toch…

Die betere job, die promotie naar een hoger niveau, het starten van een nieuw project, het vinden van de juiste partner… dit zijn mini-successen die wel binnen handbereik liggen. Het realiseren van deze kleinere doelstellingen brengt je automatisch dichter bij het verwezenlijken van je levensdroom.

Uiteraard wil elke gedreven en ambitieuze mens vooruit in het leven. Hoe komt het dat sommigen daar beter in slagen dan anderen? Onafgezien van hun afkomst, vermogen of zelfs hun intelligentie?

Het antwoord is vrij eenvoudig. We hebben allemaal onze kwaliteiten, uitdagingen, sterktes en zwaktes. Succesvolle mensen slagen er gewoon beter in hun kwaliteiten en sterktes te benutten en hun uitdagingen en zwaktes aan te pakken.

Succesvol zijn begint dus bij zelfkennis. Het benutten van je sterktes en het werken aan je uitdagingen. Het grote probleem is dat we vaak niet goed kunnen inschatten wat onze sterktes en onze te verbeteren punten zijn. Ze maken deel uit van onze ‘blinde vlek’ (bekijk deze video)

Daarom is het belangrijk om bij feedback open te staan wat anderen over jou vertellen. Zie het niet als kritiek maar als een geschenk. Oprechte feedback is een cadeau dat je inzicht geeft in jezelf. Uiteraard kan dat confronterend zijn, maar het biedt je ook een waardevol beeld van hoe je overkomt bij anderen.

4 tips voor een succesvol leven

1. Geloof in jezelf

Dit klinkt als een stoffig cliché, maar het is wel belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf en in je eigen kunnen. Weet wat je verlangens en wensen zijn. Hierbij moet je je afvragen wat je ultieme doel is in je leven. Streef dit na, met een gezonde dosis zelfvertrouwen en assertiviteit maar blijf openstaan voor ideeën en feedback van anderen.

2. Blijf volhouden

Werk hard. Succes komt niet uit de lucht vallen. Het is een kwestie van vallen en opstaan. Geloof in jezelf en blijf volhouden. Vooral op momenten dat alles in duigen valt, hebben succesvolle mensen de reflex om de moed niet op te geven. En vergeet niet: fouten maken mag! Van fouten leer je en word je beter in wat je doet.

3. Ontwikkel je talenten

Blijf jezelf continu verbeteren en blijf leren. Hoe meer je weet, hoe meer je kunt. Onderga nieuwe ervaringen en sta open voor nieuwe dingen. Succesvolle personen zijn uitermate leergierig. Ze streven er naar om zichzelf te ontwikkelen en te groeien zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Denk er aan: je kan altijd nog iets bijleren van anderen.

4. Help anderen

De weg naar het succes hoeft geen eenzame route te zijn, integendeel. Onderweg zal je ongetwijfeld hulp krijgen van mensen uit je omgeving. Maar vergeet niet om zelf anderen verder te helpen. Samen bereik je meer dan alleen. Hoe beter jij er in slaagt om ook je omgeving succesvol te maken, hoe succesvoller je zelf zal worden. 

 

Onze gratis tips, artikels en trainingsvideo's vind je hier: