Zo gaan ervaren sprekers om met spreekangst

over Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Presenteren met powerpoint, Spreekangst

spreekangst.jpg

Wie kent het niet. Dat nare gevoel in je maag, vlak voordat je gaat spreken voor een groep. De klamme handen, het bonkende hart, de trilling in je stem, het koude zweet op je rug,  en het ene na het andere doemscenario dat zich in razend tempo in je hoofd afspeelt. 

Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want je moet een presentatie geven en je hebt spreekangst. Heel vervelend maar je bent niet alleen. Naar schatting 75% van de mensen die het woord moeten nemen voor een groep, hebben één of andere vorm van stress, angst of zenuwen. Zelfs ervaren sprekers hebben vaak nog zenuwen voor ze een presentatie geven.

Het belangrijkste verschil: ervaren sprekers hebben technieken om met hun spreekstress om te gaan. Niet ervaren sprekers zoeken hun toevlucht al te vaak in lapmiddelen die de stress of de onzekerheid alleen nog maar erger maken.

Wat je zeker niet mag doen:

  • Je verontschuldigen voor je zenuwachtigheid: het publiek gaat dan nog extra focussen op alle signalen van stress
  • Een spiekbriefje ter hand houden: de kans is groot dat je er mee gaat beginnen friemelen of dat het blad zichtbaar gaat trillen van de zenuwen
  • Je verschuilen achter een presentatie desk. Op zich geeft jou dat fysieke steun omdat je je letterlijk aan iets kunt vasthouden maar eigenlijk versterkt het je onzekerheid en kom je minder overtuigend over.
  • Uiteraard zijn alcohol en kalmeermiddelen helemaal uit den boze

Wat werkt er dan wel?

In deze video deelt presentatiecoach Sylvie Verleye een krachtige en eenvoudige techniek die voor haar persoonlijk het beste werkt. Deze techniek zal je meer rust en zelfzekerheid geven als je de volgende keer voor een publiek staat.