3 onmisbare tips voor een geslaagde presentatie

over Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Presenteren met powerpoint

presentereneengoedepresentatie.jpg

Online kan je heel wat tips vinden over wat nu wél of niet een goede presentatie maakt. Deze tips zijn zeker waardevol maar eigenlijk zijn er 3 essentiële succesfactoren voor een geslaagde presentatie. En die geven we je graag mee. 

Klaar om te schitteren? Here we go!

1. Start sterk

De spanning is vaak te snijden aan het begin van je presentatie. Het publiek verwacht veel en zelf ben je nerveus. Doorbreek dat snel met een ijsbreker. Dat kan humor zijn (let op: houdt ook gevaren in!), een vraag stellen aan je publiek, een persoonlijk verhaal vertellen, een sterk beeld laten zien… de mogelijkheden om je publiek van bij de eerste seconde te verrassen zijn oneindig.

2. KISS

Keep it short and simple. Gooi alle ballast overboord uit je presentatie. Vraag je bij elke slide, elk woord, elke zin af: heb ik dit wel ècht nodig? Beperk je structuur tot 3 kernboodschappen, meer zal je publiek niet onthouden en meenemen naar huis. Geef ook niet te veel details, die zijn misschien wel interessant voor jou maar je publiek heeft er wellicht geen boodschap aan. 

3 Ken je verhaal

Zorg ervoor dat je slides een ondersteuning zijn van wat je vertelt en geen letterlijke kopie. Maak overzichtelijke dia’s, met grote beelden en weinig tekst. Dat veronderstelt dat je de inhoud van je presentatie goed kent, je slides aflezen is niet boeiend voor je publiek. Neem dus de tijd om op voorhand een paar keer door je verhaal te gaan en het zelfs luidop te oefenen. Zo check je meteen de timing en zal je de overbodige inhoud snel ontdekken!


Wil je de belangrijkste valkuilen bij het presenteren vermijden? Bekijk dan deze video voor meer tips.


Meer info: Cursus presenteren en Spreken voor een groep


ReactiesWat vinden anderen van dit artikel?