Hoe maak ik fantastische video’s voor Instagram en Facebook?

over social media, Instagram

instavideo.jpg

Instagram en Facebook zijn vooral een visuele media. Het bewijs? Elke dag worden er op Facebook en Instagram meer dan 100 miljoen uur aan video's bekeken.
Video is eveneens een krachtige middel voor storytelling en daarom stimuleren sociale media zoals Instagram en Facebook het inzetten van video om meer gebruikers naar het platform te trekken.

Hierbij enkele tips om in een handomdraai aantrekkelijke video’s te maken voor Facebook en Instagram.

1. Maak vierkante video's

Uit onderzoek blijkt dat vierkante video's beter presteren dan landschapvideo's zowel op Facebook als op Instagram. Vierkante video’s scoren hoger wat betreft het aantal weergaven, het aantal bereikte personen en de interactie.

De reden hiervoor is vrij eenvoudig: vierkante video's nemen meer ruimte in bij de weergave in de nieuwsfeed (zeker bij mobiel) en vallen dus beter op.

Hoe maak je vierkante video’s? Met de apps Adobe Spark video of Quik van Gopro doe je dat in een handomdraai. Meer info hierover onderaan dit artikel

2. Trek de aandacht binnen de 3 seconden

Facebook-video's worden meestal automatisch afgespeeld om de aandacht van gebruikers te trekken en hen te overtuigen langer en meer te bekijken.

Daarom is het belangrijk dat je video al meteen tijdens de eerste seconden de aandacht trekt en zelfs je publiek weet te boeien zonder geluid. Dus geen lange intro’s, maar grijp de kijker meteen bij de kraag.

3. Voeg bijschriften toe aan je video's

85% van de Instagram- en Facebook-video's wordt zonder geluid bekeken.

Dus als een kijker je video niet begrijpt zonder het geluid, haakt deze zeer snel af en krijg je geen kans om je boodschap over te brengen. Om dit te voorkomen, kun je best ondertitels toevoegen aan je video's. Of zorg er voor dat bijpassende tekst je video ondersteunt zodat ook zonder geluid de inhoud duidelijk is voor iedereen.

4. Voeg een call-to-action toe

Een call-to-action (CTA) is een geweldige manier om betrokkenheid te stimuleren, bezoekers naar je website te sturen en zelfs kijkers om te zetten in klanten.

Vraag dus aan de kijker om te reageren. Dit kan in de video zelf, bijvoorbeeld: ‘Klik onderaan deze video om je in te schrijven’. Of je kan de CTA natuurlijk ook in de bijhorende tekst plaatsen. CTA’s die in het midden van de video voorkomen, hebben hogere conversieratio’s dan CTA’s op het einde van de video.

5. Hou het kort en krachtig

Gemiddelde aandachtsboog op het internet is korter dan die van een goudvis.

Hoe lang mag video duren op diverse media? Hubspot ontdekte dat video’s met een gemiddelde lengte van 26 seconden de meeste interactie uitlokten op Instagram. Op Facebook scoren video’s met een gemiddelde lengte van 1 minuut dan weer het best.


Met deze tips ben je alvast goed gewapend om aan de slag te gaan met video op Facebook en Instagram.

Hierbij enkele apps die wij aanbevelen om van je video’s visuele pareltjes te maken:


  • Adobe Spark Video, is een gratis online video-software. Maak eenvoudig prachtige diavoorstellingen, presentaties, advertenties en verhalen met uw eigen foto's, video's, ...
  • Boomerang, is een app van Instagram waarmee je boeiende content kunt maken door je eigen GIF's en korte video's te laten maken.
  • Quik van GoPro, met deze app zet je in een mum van tijd een strakke video in elkaar en voeg je leuke filters toe.


Ken jij er nog meer of ontbreken er apps in deze lijst?

Voeg ze gerust toe hieronder bij je commentaar. Alvast dank!


Meer info: Instagram cursus voor business - Social Media Marketing - Video Marketing