Een goed einde voor je presentatie

over Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Presenteren met powerpoint

thats-all-folks.jpg

Wat is het toch jammer dat heel wat sterke presentaties op het einde de mist ingaan omdat ze als een kaars uitdoven of omdat de spreker afsluit met een inspiratieloos ‘Dat was het wat ik u wilde vertellen’ of ‘Zijn er nog vragen?’. (Waarna meestal trouwens een pijnlijke stilte valt)

Hoe kan dit beter? En waarom is het zo belangrijk om aan het einde van je presentatie op een goeie manier af te ronden?

Wanneer je een presentatie gaat geven steek je heel wat tijd in de voorbereiding: je verzamelt de inhoud, giet dit in een structuur, maakt heldere slides en wellicht denk je ook nog aan een sterke openingszin. Maar vaak vergeten we dat ons verhaal veel overtuigender overkomt als we op een  krachtige manier kunnen eindigen. 

Uit onderzoek blijkt immers dat er 2 momenten zijn waarop de aandacht van het publiek het grootst is: bij het begin van je presentatie en juist… op het einde!

De laatste woorden die je uitspreekt hebben dus een grote impact en zullen langer blijven hangen. 

Daarom is het zo belangrijk om op het einde van je presentatie je voornaamste kernboodschappen nog even te herhalen. Wat wil je dat de mensen onthouden? Welke boodschap wil je dat ze meenemen naar huis? Verwerk deze informatie in je einde en je slaat 2 vliegen in 1 klap. 

Enkele tips hoe je dat kunt doen vind je in deze video:

Meer info: Spreken voor een groep - Presentaties geven

Meer tips rond presentatietechnieken? Download hier het gratis e-book "Overtuig als spreker".