Hoe een presentatie voorbereiden?

over Presentatietechnieken, presenteren

presentatievoorbereiding.jpg

Een goede voorbereiding bepaalt het vallen of staan van een presentatie. Dat lijkt een evidentie, en toch zien te veel sprekers een goede voorbereiding over het hoofd. Te vaak zien ze ‘voorbereiding’ als het voltooien van hun slideshow. “Voilà, mijn PowerPoint is klaar! Ik ben helemaal voorbereid voor die presentatie van donderdag.” Helaas, niets is minder waar. Een goede presentatie vraagt meer.

Deze tip zal je leven veranderen: start elke presentatie op een plek waar je geen toegang hebt tot een computer. Start met denken, start met praten. Ga wandelen, rij met de wagen rond, neem een bad en denk na. Wat wil ik mijn publiek vertellen? Welke ideeën moeten ze meenemen naar huis? (De zogenaamde ‘take-home messages’)

Dat mogen er maximum drie zijn, meer dan dat onthoudt zelfs een intelligent, hoog opgeleid publiek niet. Zet die ideeën eerst even op papier, nog niet meteen op je pc. Of nog beter: vertel het luidop aan jezelf. Je hoort meteen welk idee goed klinkt en welk niet.

De basisstructuur voor een goede presentatie is eenvoudig en klassiek. Begin met een degelijke intro, zorg voor een onderbouwd middenstuk en eindig met een sterke conclusie.

Nog een belangrijke tip: stel jezelf regelmatig eens de vraag “Is deze informatie wel relevant voor mijn publiek?”. Al te vaak willen we te veel informatie geven, of verliezen we ons in details. Dit geldt zeker voor cijfers, tabellen en grafieken. Focus dus op de kern van je verhaal en hou het eenvoudig. 

Vergeet niet dat een doorsnee publiek maximum 3 kernboodschappen kan onthouden. Nog een reden om het Short & Simple te houden.

 Meer info: Presenteren met impact