Zelfverzekerd presenteren: zo maak je een sterke indruk

over Presentatietechnieken, Overtuigen, presenteren

zelfverzekerdpresenteren.jpg

Voel je je soms onzeker wanneer je een presentatie geeft? Je zelfvertrouwen wordt op de proef gesteld bij het presenteren voor een groep mensen. Even stotteren, een aarzeling, een paar stopwoorden gebruiken en je voelt de moed in je schoenen zinken.

Geen paniek. Ook als je angstig of onzeker bent, kan je met een aantal technieken een zelfverzekerde indruk maken.

Of je nu voor een groot publiek spreekt of probeert een collega te overtuigen, effectieve communicatie is de sleutel tot succes. De volgende tips kunnen je helpen om een sterke impact te maken bij je volgende presentatie: in een vergadering, met collega's op het werk, tijdens een sales presentatie of waar dan ook. 

Maak een zelfverzekerde eerste indruk

Weet je dat je publiek zich binnen de 30 seconden een mening vormt over jou? Ja, dat is de luttele tijd die je hebt om de aandacht van je publiek te trekken. Dit is ongeveer de tijd voor het nemen van een koffie aan de drankenautomaat. 

Dit kan alvast helpen: maak oogcontact en glimlach. Breek het ijs met een sterke intro of een verrassend statement. Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste tips om een zelfverzekerde en sterke indruk te maken: zorg dat je het begin en het einde van je presentatie perfect beheerst. Als je die eerste minuut zonder kleerscheuren doorkomt, dan daalt je stressniveau vanzelf en ga je automatisch relaxter en zelfverzekerder spreken. Hetzelfde met je afsluiter. Als die goed zit en je weet perfect wat je daar gaat zeggen, houdt het publiek een sterke indruk aan je presentatie over. Voorwaarde: je moet die twee stukken door en door kennen!

Lees zeker deze tips over hoe je presentatie goed te beginnen.

Laat ook zien dat je de materie perfect beheerst. Als je veel kennis hebt over je onderwerp, voel je jezelf automatisch veel zelfverzekerder. Zorg er ook voor dat je de volgorde van je slides en de inhoud op elke slide van buiten kent, zodat je zonder aarzeling je uiteenzetting kunt brengen. 

Oefening baart kunst

Oefen luidop en gebruik alle hulpmiddelen (slides, flipover, …) die je voorzien hebt bij je presentatie. Tijdens het repeteren kan je indien nodig nog aanpassingen doen: elimineren van stopwoorden, onduidelijke slides weglaten en dergelijke. Oefen zeker met een timer zodat je een goed idee hebt over de duurtijd van je presentatie. Niets is zo vervelend als een presentatie geven van 30 minuten die al na 10 minuten is afgelopen of die uiteindelijk uitloopt tot een uur. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker en beter je zal klinken. En hoe beter je weet wat je gaat zeggen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt bij je effectieve presentatie.

Last van spreekangst? Ook dat kan je perfect aanpakken. Enkele tips om je presentatie stress onder controle te houden vind je in dit artikel.

Bekijk ook deze video voor meer tips:

Meer info: Overtuigend en inspirerend presenteren