Motiverende functioneringsgesprekken voeren

Over de opleiding

In deze training leer je functioneringsgesprekken op een inspirerende én resultaatgerichte manier aan te pakken.

Functioneringsgesprekken worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad: een zinloos ritueel, dat weinig oplevert, met beloftes van vorig jaar die nog niet zijn ingelost, en waarbij vaak sprake is van éénrichtingsverkeer. Deze weerstanden tegen functioneringsgesprekken zijn vaak terecht en komen veel voor.

Hoe voorkom je dat functioneringsgesprekken in deze valkuilen terechtkomen en hoe transformeer je ze in een motiverend sturingsinstrument? Tijdens deze training ontdek je hoe je functioneringsgesprekken kunt ombuigen naar een inspirerend en motiverend proces.

Ben je op zoek naar een effectieve manier om de prestaties van je team te verbeteren? Onze opleiding "Functioneringsgesprekken Voeren" biedt je de vaardigheden en kennis om deze belangrijke gesprekken succesvol te leiden. Leer hoe je constructieve feedback geeft, doelen stelt en een open dialoog bevordert. Ontdek hoe je functioneringsgesprekken kunt gebruiken als een krachtig instrument voor groei en ontwikkeling binnen je organisatie.

Wat zijn functioneringsgesprekken?

Functioneringsgesprekken zijn gestructureerde gesprekken tussen een leidinggevende en een medewerker. Tijdens deze gesprekken wordt de prestaties van de medewerker besproken, worden er doelen gesteld voor de toekomst, en wordt er feedback gegeven over sterke punten en verbeterpunten. Het doel is om de prestaties te verbeteren, de motivatie te verhogen en de professionele ontwikkeling van de medewerker te stimuleren.

Wat leer je in de opleiding "Functioneringsgesprekken Voeren"?

  • Voorbereiding en planning: Leer hoe je je effectief voorbereidt op een functioneringsgesprek, inclusief het verzamelen van relevante informatie en het opstellen van een gespreksagenda.
  • Gespreksvaardigheden: Ontwikkel sterke communicatievaardigheden om constructieve en positieve gesprekken te voeren.
  • Feedback geven en ontvangen: Ontdek de beste technieken voor het geven van constructieve feedback en het omgaan met reacties van medewerkers.
  • Doelen stellen en opvolgen: Leer hoe je SMART-doelen stelt en hoe je de voortgang ervan effectief kunt monitoren.
  • Omgaan met moeilijke gesprekken: Krijg strategieën aangereikt voor het aanpakken van uitdagende gesprekken en conflicten.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Deze opleiding is ideaal voor:

  • Leidinggevenden: Managers die verantwoordelijk zijn voor het aansturen en ontwikkelen van teamleden.
  • HR-professionals: Medewerkers die betrokken zijn bij het vormgeven en uitvoeren van het personeelsbeleid.
  • Ondernemers: Bedrijfsleiders die willen investeren in de groei en ontwikkeling van hun medewerkers.

Voordelen van een opleiding bij Expert Academy

Praktische benadering: Onze opleiding is praktijkgericht en biedt direct toepasbare vaardigheden en technieken.
Ervaren trainers: Onze trainers hebben jarenlange ervaring in het bedrijfsleven en delen hun expertise en inzichten.
Interactieve sessies: De opleiding bevat interactieve oefeningen, rollenspellen en casestudies om de leerervaring te versterken.

Programma

Volgende onderdelen komen aan bod:

  • De sleutelrol van de leidinggevende als manager tijdens de beoordeling
  • De vereiste competenties van de leidinggevende die beoordeelt
  • De uitdaging om duidelijke doelstellingen te bepalen
  • Het ideale mentale kader voor een constructieve beoordeling
  • Twee basisattitudes in het interview: directief - participatief
  • Omgaan met moeilijke situaties: neen zeggen - toegeven van fouten
  • Goed leren gebruiken van de documenten
  • Het juist leren aanstippen van aandachtspunten en het geven van positieve feedback: waarop te letten, wat zijn de valkuilen, welke technieken

Doelgroep

De cursus "Motiverende functioneringsgesprekken voeren" richt zich tot diensthoofden, afdelingsverantwoordelijken, personeelsmedewerkers, human resources managers..., kortom iedereen die medewerkers dient aan te sturen en te motiveren.

Aanpak

Deze praktijkgerichte training is vooral gebaseerd op concrete oefeningen aan de hand van doelgerichte opdrachten en rollenspellen. Deze opleiding wordt steeds aangepast aan de organisatiecultuur en de competenties van de deelnemers. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van effectieve technieken en methodes die ons helpen om motiverende functioneringsgesprekken te voeren. 

Mogelijke trainers

Resultaten

Na deze training:

  • Beheers je een aantal technieken die u toelaten om op effectieve wijze competentiegerichte functioneringsgesprekken te voeren.
  • Heb je meer inzicht om objectief te evalueren op basis van competenties.
  • Haal je als leidinggevende meer resultaat uit uw evaluatie- en functioneringsgesprekken. Het worden motiverende instrumenten die je naadloos integreert in jouw rol als leidinggevende of coach
  • Heb je als HR-verantwoordelijke een sterke basis om leidinggevenden bij te staan in de evaluatie- en functioneringsmethodiek van de organisatie.

Referenties

“Ik stond aanvankelijk heel sceptisch tegenover het opzet en werd eigenlijk vanaf het begin meegenomen in een boeiend verhaal en waarbij ik een duidelijk beeld kreeg van wat er uit zo'n functioneringsgesprekken allemaal te halen valt. Door de aanpak werd duidelijk dat je heel wat interessante en bruikbare info kan puren uit zo'n gesprek en dit ook direct kan toepassen. Ik heb geleerd dat een functioneringsgesprek geen momentopname is, maar een continue proces zou moeten zijn. Wat mij betreft een zeer geslaagde opleiding.”

Iwein Baeyens - UZ Brussel

Iwein BaeyensUZ Brussel

“Mijn doelstelling was vooral tips/handvaten te krijgen voor het voeren van functioneringsgesprekken en dan vooral met moeilijke medewerkers. De verwachtingen zijn volledig ingelost. Ik heb concrete tips meegekregen voor de voorbereiding en de uitvoering van de functioneringsgesprekken. Ik heb geleerd de medewerkers op een motiverende manier meer bewust maken van hun eigen keuzes en de gevolgen ervan.”

Karen Declercq - CM Leuven

Karen DeclercqCM Leuven