5 tips om je spreekangst te overwinnen

over Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Spreekangst

stage_fright11.jpg

Knikkende knieën, trillende stem, zwetende handen, een kikker in de keel ... Je heb een presentatie in het vooruitzicht en de gedachte alleen al bezorgt je misschien slapeloze nachten vooraf en een beklemmend gevoel op het moment zelf. Hoe ga je daarmee om? Heeft je baas je gevraagd om een presentatie te houden? En boezemt dat je angst in?

Hier zijn vijf tips om die spreekangst te overwinnen.

1. Laat niets aan het toeval over

Zorg dat je goed voorbereid bent. Oefen je presentatie in zonder ze van buiten te leren, maar op zo’n manier dat je precies weet welke informatie in welk deel van je presentatie aan bod komt. Dat maakt je ongetwijfeld al een stuk rustiger. Leer je eerste zin of introductie van buiten. Zorg dat je hem zonder aarzelen kan zeggen. Dit zal je helpen om de eerste zenuwen te overwinnen en zo maak je alvast een sterke start. Wees op tijd voor je presentatie zodat je rustig alle technische zaken (PowerPoint, microfoon …) kunt testen zodat alles gesmeerd loopt tijdens je speech.

2. Ontspan tot in uw tenen

Gebruik een ontspanningstechniek om af te rekenen met trillende handen en knikkende knieën. Dit kan door rustig een aantal keer diep in en uit te ademen. Probeer je net voor de presentatie even af te zonderen, sluit je ogen en beeld je in dat je een fantastische uiteenzetting geeft voor een enthousiast publiek.

3. Maak oogcontact

Wat doen onzekere, nerveuze of angstige sprekers? Ze vermijden oogcontact met het publiek. En daardoor worden stressgevoelens eigenlijk alleen maar sterker. Door het publiek aan te kijken word je vanzelf rustiger. Op die manier maak je immers contact met hen en creëer je verbinding. Automatisch ga je minder op jezelf focussen. Je spreektempo zal rustiger worden, je voelt je meer op je gemak en brengt je boodschap op een natuurlijke manier over.

4. Neem de ruimte

Communiceren doe je niet alleen met je stem, maar met je hele lichaam. Durf dan ook te bewegen! Je boodschap wordt veel sterker als je non-verbale communicatie het verhaal ondersteunt. En door te bewegen wordt spanning in je lichaam beter afgevoerd. Wanneer je beweegt ga je ook veel meer zelfvertrouwen uitstralen bij je toehoorders.

5. Het gaat niet om jou

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: het gaat niet om jou. Het grote verschil tussen mensen met, en mensen zonder spreekangst is dat mensen met spreekangst op zichzelf gericht zijn. Zij vergroten zichzelf uit en voelen iedere hartslag, iedere zweetdruppel, iedere ademhaling. Mensen zonder spreekangst daarentegen zijn gericht op hun publiek. Zij zien hun optreden als een ontmoeting met mensen en daardoor zijn ze niet op zichzelf maar op hun toehoorders betrokken.

In deze video legt presentatiecoach Lies Martens uit waar spreekangst vandaan komt en hoe je die stress kunt overwinnen met enkele eenvoudige technieken.

Meer informatie over de cursus Omgaan met spreekangst

Meer tips rond presentatietechnieken? Download hier het e-book