Lichaamstaal en non-verbale communicatie

Lichaamstaal is een krachtige vorm van non-verbale communicatie die een grote invloed heeft op hoe we met anderen communiceren en begrepen worden.

Wist u dat meer dan 50 % van het effect van uw boodschap wordt gecreëerd door lichaamstaal en non-verbale communicatie zoals lichaamshouding, mimiek, handgebaren en oogcontact? Wilt u het gewenste effect bereiken en impact maken met uw boodschap dan is het belangrijk met deze non-verbale factoren rekening te houden. Uw lichaamstaal zegt namelijk meer dan u denkt.

Waarom is lichaamstaal zo belangrijk? Non-verbale communicatie kan ons helpen anderen en onszelf beter te begrijpen. Het geeft ons informatie over hoe mensen zich in een bepaalde situatie voelen. We kunnen lichaamstaal ook gebruiken om emoties of bepaalde intenties uit te drukken.

In deze training wordt u bewust van het effect van uw lichaamstaal. U leert de signalen van anderen te interpreteren en we geven u de juiste tools en technieken om uw eigen lichaamstaal verder te ontwikkelen zodat de impact van uw communicatie daadwerkelijk het gewenste effect bereikt.

In deze praktijkgerichte opleiding ontdek je waarom lichaamstaal belangrijk is en hoe je het kunt benutten om je communicatievaardigheden te verbeteren en succesvolle relaties op te bouwen.

Het Belang van Lichaamstaal

Lichaamstaal omvat verschillende aspecten, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, oogcontact, houding en stemintonatie. Het is een natuurlijke en onbewuste manier waarop we onze gedachten, gevoelens en intenties overbrengen. Studies tonen aan dat lichaamstaal een aanzienlijk deel van onze communicatie uitmaakt, vaak meer dan onze woorden alleen. Het begrijpen van de signalen die we uitzenden en die we van anderen ontvangen, kan onze interacties verrijken en ons helpen beter te communiceren.

Effectief Gebruik van Lichaamstaal

  1. Bewustzijn van Je Eigen Lichaamstaal:  Let op je eigen lichaamstaal en hoe het overkomt op anderen. Probeer positieve en open signalen uit te zenden, zoals glimlachen, oogcontact maken en een ontspannen houding aannemen.

  2. Pas Je Lichaamstaal Aan aan de Situatie: Lichaamstaal moet afgestemd zijn op de context en het publiek. In een formele zakelijke setting ben je misschien wat meer beheerst en terughoudend, terwijl je in een informele sociale situatie je meer ontspannen en open kunt opstellen.

  3. Let op Non-Verbale Signalen van Anderen: Let goed op de lichaamstaal van anderen om te begrijpen wat ze echt bedoelen, zelfs als hun woorden iets anders zeggen. Oogcontact, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding kunnen waardevolle inzichten geven in hun emoties en intenties.

  4. Oefen Empathie: Lichaamstaal gaat hand in hand met empathie. Probeer jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen en let op hun non-verbale signalen om hun gevoelens en behoeften beter te begrijpen.

  5. Wees Consistent: Zorg ervoor dat je lichaamstaal in lijn is met je verbale boodschappen. Consistentie creëert vertrouwen en versterkt de impact van je communicatie.

Lichaamstaal is een onmisbaar element van communicatie en heeft een aanzienlijke invloed op onze interacties met anderen. Het begrijpen en effectief gebruiken van lichaamstaal kan helpen om onze relaties te versterken, misverstanden te voorkomen en succesvoller te communiceren, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. 

In deze cursus leer je hoe je de kracht van lichaamstaal kunt toepassen om meer impact te hebben met je communicatie.

ReferentiesWat onze klanten denken van deze opleiding

Gerelateerde video'sOnze opleidingen in beeld