Grenzen stellen zonder anderen te kwetsen

over Zelfvertrouwen, nee zeggen, zelfontplooiing

neezeggen.png

Vind jij het lastig om nee te zeggen? Cijfer je jezelf altijd weg omdat je aardig gevonden wilt worden? Je bent zeker niet de enige. Er zijn heel veel mensen die geen nee kunnen zeggen omdat ze anderen niet willen kwetsen.

Je baas komt geregeld op het laatste moment met een extra taak op de proppen. Je zegt telkens "ja" ook al moet je daardoor je plannen met familie of vrienden wijzigen. Je durft geen ‘nee’ zeggen en ergert je aan zijn onredelijke eisen.

Je bestelt een biefstuk ‘saignant’ in een duur restaurant, maar het komt volledig doorbakken op tafel. Wanneer de ober vraagt: "Alles naar wens?" reageer je "Zeker", terwijl je ontgoocheld naar de schoenzool in je bord staart.

De honden van de buurman blaffen de hele nacht en houden je uit je slaap. Je ziet geen andere uitweg dan je frustratie te uiten op FaceBook.

En dan is er ook het verhaal van Jef…

Bekijk deze video:

 

Wanneer je geen duidelijke grenzen stelt, loopt je het risico dat anderen – vaak onbewust – over je heen lopen. Het ligt in onze natuur om altijd vriendelijk te zijn en ter beschikking te staan van anderen. Maar hoe geef je aan dat de maat vol is?

 Opkomen voor jezelf

Hoe vind je nu een gulden middenweg tussen de dingen laten gebeuren (passief gedrag) en extreme reacties (agressief gedrag)  waardoor je misschien de relatie met anderen beschadigt?

De beste aanpak ligt ergens tussenin: assertieve communicatie.

Hoe doen we dat nu?

 Assertiviteit in de praktijk

1. NEE IS JE BESTE VRIEND

De eerste stap naar assertiviteit is durven NEE zeggen.  Vraagt iemand iets dat je niet wilt doen? “Nee, dit kan ik niet”. Schema al vol? “Sorry, dat gaat niet lukken”.

 Je hebt het recht om “Nee” te zeggen. Het lijkt misschien een beetje beangstigend, maar uiteindelijk geeft het een bevrijdend gevoel.

 Zullen sommige mensen teleurgesteld zijn, wanneer je grenzen stelt? Waarschijnlijk wel. Maar vergeet niet dat jij niet verantwoordelijk bent voor hun reactie. Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je opkomt voor je eigen belangen.

 

2. WEG MET SORRY

Wanneer je duidelijk wilt maken wat je belangen zijn, ga dan geen uitgebreide excuses verzinnen. Houd je wensen en voorkeuren eenvoudig en direct. Het is niet nodig om je te gaan verantwoorden of je op voorhand te verontschuldigen. Zeg gewoon beleefd waar het op staat.

 

3. MEER IK, MINDER JIJ

Je kunt zeggen: "Je denkt ook alleen maar aan jezelf. Je hebt geen idee hoe moeilijk mijn dag op kantoor was. En het eerste wat je doet is zagen over die kapotte lamp in de kelder! "

Maar je kunt ook zeggen:" Ik ben vandaag uitgeput. Het was een lastige dag op kantoor. Ik begrijp dat je graag wilt dat ik de lamp in de kelder vervang, maar kan het wachten tot morgen? "

 

4. GEBRUIK JE LICHAAMSTAAL

Kijk de persoon in kwestie aan bij het maken van een verzoek of bij het melden van een voorkeur. Ga rechtop staan, glimlach en neem een ontspannen houding aan. Spreek traag maar luid en duidelijk om je punt te maken. Blijf kalm, ook als de andere boos, emotioneel of defensief wordt. Geef een constructief antwoord of zeg dat je het gesprek wil afronden.

 

Meer info: http://www.expertacademy.be/nl/assertiviteit