Wat managers écht verwachten van een goeie presentatie

over Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Presenteren met powerpoint, powerpoint slides maken

presentatiepic.jpg

Hoe zorg je er voor dat je écht indruk maakt op je manager of klant met je volgende presentatie? Bekijk de tips van presentatiecoach Sylvie Verleye.

Wat zijn de succesfactoren voor een goede presentatie? Hoe maak je echt impact met je verhaal? En welke indruk maak je tijdens je presentaties op anderen?  

Presentatiecoach Sylvie Verleye vroeg het aan topmanagers en CEO’s van verschillende bedrijven en deelt haar tips in dit artikel.

Bekijk zeker ook onderstaande video waarin Sylvie Verleye uitlegt welke fouten je absoluut dient te vermijden.

 

 

1. Neem de tijd voor voorbereiding

De beste sprekers komen over alsof ze de presentatie zo maar uit hun mouw schudden. Wat we daarbij niet beseffen is dat ze hun presentatie urenlang hebben voorbereid. Net doordat ze het verhaal en rode draad door en door kennen, komen ze heel ontspannen over en kunnen hun verhaal vertellen zonder constant op hun papier of naar hun slides te kijken. Oefen dus je presentatie zo goed dat je op een natuurlijke manier kunt praten alsof je het ter plekke bedenkt. Zo kom je ontspannen en zelfverzekerd over.

 

2. Maak contact

Zorg ervoor dat je contact maakt met de mensen waarvoor je presenteert. Ga je presentatie niet afratelen maar zoek interactie op met je publiek. Dat is de beste manier om anderen iets bij te brengen en te inspireren. Kijk de mensen aan en durf ook vragen te stellen. Dit zorgt voor een wakker en betrokken publiek.

 

3. Blijf meester over je PowerPoint

Maak je gebruik van presentatiemateriaal? Mag, maar hoeft niet. Maak je er wel gebruik van, zorg dan dat het materiaal ondersteunend is aan je verhaal. Jij bent belangrijker dan je slides. Hier geldt vooral: less is more.  Ellenlange teksten en voorlezen van slides is een absolute no go!

 

4. Hou je publiek scherp: zorg voor afwisseling in je verhaal

Geef niet alleen feiten maar zorg ook voor concrete voorbeelden en toepassingen. Vertel een verhaal en dat doe je met leuke anekdotes, inspirerende quotes en duidelijke voorbeelden. Zorg er voor dat de opbouw van de presentatie helder is en blijf je publiek boeien door variatie.

 

5. Hou het kort en krachtig

Spreek niet gedurende een half uur als je de presentatie kan brengen op 15 minuten. De meeste sprekers weiden te veel uit en verliezen zo de aandacht van het publiek. Beperk jezelf tot de essentie. Op deze manier zal je veel krachtiger uit de hoek komen en meer impact hebben op je publiek.

 

Meer info: Spreken voor publiek en presentatietechnieken

ReactiesWat vinden anderen van dit artikel?