Zo krijg je als manager gegarandeerd een gemotiveerd team

over teambuilding, workshop, motivatie, leiderschap, Leidinggeven

MountainClimbers.jpg

Het motiveren van medewerkers is één van de grootste uitdagingen in vele bedrijven en organisaties. De weg naar een gemotiveerd team is bezaaid met valkuilen en struikelblokken. Met deze 5 tips ga je in rechte lijn naar een gemotiveerd en proactief team.

Motivatie is de motor voor excellente prestaties. Gebruik de juiste aanpak en je teamleden beklimmen bergen die ze normaal gesproken links zouden laten liggen.

Teams motiveren doet wonderen, maar is niet eenvoudig. Methodes uit een grijs verleden zoals de ‘carrot and the stick’ hebben vaak een omgekeerd effect. En we weten al langer dat geld geen motivator en soms zelfs een demotivator is. Wat werkt dan wel?

In één woord: vertrouwen.

Door vertrouwen te schenken aan je medewerkers stimuleer je hen om initiatief te nemen, proactiever te gaan werken en zichzelf en het team verder te ontplooien.

Zo pak je het aan in 5 stappen:

1. Toon empathie

Effectieve managers zijn in de eerste plaats goede luisteraars. Ze weten wat er leeft in de groep en houden daar rekening mee. Door begrip te tonen in plaats van te oordelen, geef je aan het team het signaal dat het OK is om initiatief te nemen en geef je hen de kracht om successen te boeken. Wees dus alert voor de behoeften van je team. Als je medewerkers voelen dat ze gesteund worden, krijgen ze vleugels.

 

2. Wees authentiek

Sterke managers beseffen dat perceptie de realiteit is. Wat je uitstraalt is hoe anderen jou zien. Dit betekent dat je er altijd bewust naar streeft om de juiste dingen te doen voor jezelf en voor het team. Zorg dat je een perfect inzicht hebt in je eigen persoonlijkheidsprofiel en dat van je teamleden. Op deze manier kan je het team perfect ondersteunen waar nodig.

 

3. Walk your talk

Als je iets belooft of een afspraak maakt, kom die dan ook na. Strooi niet in het rond met dooie mussen, want dan kan je het vertrouwen van je team wel vergeten. High-performance managers zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken en een stuk van het vuile werk te doen. Spring ook eens in de bres wanneer het team de storm moet teisteren.

 

4. Los conflicten op

Niets zo demotiverend als conflicten binnen een team. Zorg er voor dat je een meester wordt in conflicthantering door de problemen meteen aan te pakken en een oplossing te vinden. Succesvolle managers zien het conflict als een kans en een krachtig leermoment om hun team(s) op te leiden om zelf conflicten beter te beheren.

 

5. Blijf communiceren

Sterke communicatie is de meest effectieve manier om het vertrouwen in je team te winnen. Steve Jobs bijvoorbeeld slaagde er in te communiceren op alle niveaus van de organisatie en iedereen direct en indirect te betrekken bij de strategie. Communicatie bouwt bruggen en zorgt voor hechte allianties binnen teams. Het verbetert de relaties en creëert een effectief groepsdenken in de organisatie.

 

 Meer info: Cursus Leidinggeven