Prioriteiten stellen: verbeter je time management

over Time management, prioriteiten stellen

timemanagementklok.jpg

Het lijkt erop dat niemand genoeg tijd heeft om alle dingen te doen die ze willen doen. Er zijn tenslotte maar zoveel uren per dag. Het is waar dat we onze dag niet kunnen uitbreiden, maar we kunnen er beter gebruik van maken door bewuster om te gaan met onze prioriteiten.

Time management is eigenlijk vooral zelfmanagement: het is belangrijk om eerst te weten wat je eigen prioriteiten zijn.

Wat je misschien kan helpen is deze metafoor: stel je even een lege glazen pot voor, met daarnaast een aantal grote keien, kiezeltjes, zand en water: hoe ga je dan de pot vullen, zodat er maximaal van deze ingrediënten in kunnen?

Het is antwoord is natuurlijk: eerst de keien, dan de kiezels, dan het zand en dan het water. De fijne ingrediënten vinden wel een weg tussen de grote, omgekeerd lukt dit niet.De symboliek is de volgende: de keien en de kiezels staan eigenlijk voor de belangrijke dingen in je leven, die je eerst op orde moet krijgen om daarna de andere, minder belangrijke/dringende aspecten aan te pakken. Als je het andersom gaat doen, lukt het niet.
De keien en de kiezels zijn de elementen van self-management, het zand en het water horen bij time management.

- De keien stellen je persoonlijk leven, je professioneel leven, je gezin en je maatschappelijk leven voor. Hoeveel tijd wil ik daarin investeren in mijn leven? Wat is voor mij het belangrijkste? In hoeverre zijn ze allemaal belangrijk? (Dit kan veranderen tijdens je leven: je gezin is misschien belangrijker naargelang de kinderen kleiner of groter zijn etc…) Als je niet oplet, gaat al je tijd en aandacht naar één domein.

- De kiezels stellen je concrete doelstellingen voor, die bij deze domeinen horen. Bijvoorbeeld: ik vind mijn gezin het belangrijkste (= 1 van de keien). Doelstelling: ik wil er zijn voor hen als ze van school thuiskomen, zolang ze naar de lagere en middelbare school gaan.

- Het zand en het water, zijn taken en opdrachten die vanzelf op je pad zullen verschijnen, zelfs zonder dat je doelstellingen formuleert (vooral taken die anderen je opleggen of van jou verwachten.) Als je deze de overhand laat nemen, dan zal je al gauw zien, dat er geen tijd of ruimte meer is voor de keien en de kiezels, voor je eigen keuzes dus.

Conclusie

Sta eens stil bij wat jouw keien en kiezels zijn. Geef je die genoeg aandacht, ruimte en tijd op dit moment in je leven? Komen ze allemaal aan bod op de manier waarop jij het zou willen? Zo niet, dan is dat misschien een signaal dat je keuzes moet gaan maken. Pas als deze prioriteiten in orde zijn, kan je ècht aan time- management gaan doen.

Meer info: Cursus Time Management