Time Management

Herkent u zichzelf wel eens in volgende uitspraken?

"Ik jaag me voortdurend op in de auto, op het werk..."
"Ik zit met mijn kinderen aan tafel, maar ben intussen met mijn mails bezig."
"Als ik een probleem wil oplossen, gaat er zo veel door mijn hoofd dat ik niet helder meer kan denken."

Er gaan zo'n 50.000 gedachten per dag door ons hoofd. De meeste van deze gedachten situeren zich in het verleden of de toekomst: wat heb ik al afgewerkt en wat moet in nog allemaal doen? Slechts 5% van onze gedachten situeert zich in het heden. Als we ervan uitgaan dat we in een werksituatie het best functioneren in het NU, moeten we ons daarop concentreren. Dat is het efficiëntst. In totaal zijn we 6 weken per jaar op zoek naar de juiste documenten... Hoe slagen we er in onze papieren en elektronische documenten zo efficiënt mogelijk te organiseren? Deze en nog vele andere praktische vragen komen aan bod in de cursus Time Management.

In de cursus Time Management krijgen we tips mee om zoveel mogelijk in het heden te blijven (agenda, delegeren, prioriteiten stellen...). Tijdens de sessies nemen we de tijd om in ons hoofd een sterk en efficiënt systeem te ontwerpen om resultaatgerichter en efficiënter te gaan werken.

time management

Inclusief gratis handboek 'Time Management - Baas over je eigen tijd'
Ook afzonderlijk te koop als pdf download in onze e-store


Time Management

In de cursus time management komen verschillende essentiële onderwerpen aan bod om deelnemers te helpen hun tijd efficiënter te beheren en productiever te worden. Enkele van de belangrijkste onderdelen die worden behandeld:

 1. Prioriteiten stellen: Hoe bepaal je welke taken en activiteiten de hoogste prioriteit hebben en hoe kun je je daarop concentreren?

 2. Takenplanning en -organisatie: Effectieve methoden voor het plannen, organiseren en structureren van taken, inclusief het gebruik van takenlijsten, agendasystemen en planningstechnieken.

 3. Tijdbeheer: Het belang van het effectief beheren van je tijd, inclusief het identificeren en vermijden van tijdrovende activiteiten en het stellen van realistische deadlines.

 4. Delegeren: Hoe kun je taken effectief delegeren aan anderen om je eigen tijd vrij te maken voor belangrijke taken en prioriteiten?

 5. Omgaan met afleidingen en onderbrekingen: OStrategieën om afleidingen te minimaliseren en je te concentreren op je belangrijkste taken, inclusief het beheren van e-mails, telefoongesprekken en andere onderbrekingen.

 6. Effectieve communicatie: Hoe kun je communiceren met anderen over je tijd en taken om verwachtingen te beheren en conflicten te voorkomen?

 7. Stressmanagement: Het herkennen van stressfactoren en het toepassen van technieken om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen in een drukke werkomgeving.

 8. Persoonlijke effectiviteit: Het ontwikkelen van vaardigheden zoals besluitvorming, probleemoplossend vermogen en assertiviteit om effectiever te worden in je werk.


Wat zijn oorzaken van slecht time management?

 • Gebrek aan planning: Niet vooruit plannen kan leiden tot verwarring en inefficiëntie in het beheren van je tijd.
 • Afleidingen en onderbrekingen: Constante afleidingen zoals e-mails, telefoongesprekken en sociale media kunnen je productiviteit verminderen en je tijdmanagement verstoren.
 • Slechte prioriteiten: Niet weten wat echt belangrijk is en je tijd besteden aan minder belangrijke taken kan leiden tot slecht time management.
 • Perfectionisme: Te veel tijd besteden aan perfectie kan ten koste gaan van het afronden van taken binnen de gestelde deadlines.
 • Alles zelf (willen) doen: Het niet effectief kunnen delegeren van taken kan leiden tot een overbelasting van werk en slecht time management.

Hoe verbeter je je time management?

 • Identificeer je doelen: Het stellen van duidelijke doelen helpt je om je tijd effectief te beheren en je inspanningen te richten op wat echt belangrijk is.
 • Maak gebruik van planningstools: Het gebruik van tools zoals agenda's, takenlijsten en digitale planners kan je helpen bij het plannen en organiseren van je taken en activiteiten.
 • Prioriteiten stellen: Leer hoe je prioriteiten kunt stellen en focus kunt leggen op de taken die de grootste impact hebben op je doelen.
 • Leer nee te zeggen: Effectief time management omvat ook het vermogen om nee te zeggen tegen taken en verzoeken die niet bijdragen aan je doelen of prioriteiten.
 • Wees flexibel: Flexibiliteit is essentieel in time management. Leer hoe je kunt omgaan met onverwachte gebeurtenissen en veranderingen in je planning.

ReferentiesWat onze klanten denken van deze opleiding

Gerelateerde video'sOnze opleidingen in beeld