Hoe assertiever zijn als je introvert bent?

over assertief gedrag, assertiviteit, Assertief communiceren

Introvert-women-1024x682.jpg

Introvert zijn betekent niet noodzakelijk dat je verlegen bent. En toch hebben introverte personen het vaak lastiger om assertief te zijn.

Hoe komt dat? En vooral wat kan je eraan doen? Hierbij 3 tips om assertiever uit de hoek te komen als je eerder introvert bent.

Eerst een paar misverstanden uit de wereld helpen. Mensen denken vaak dat introvert zijn betekent dat je niet sociaal bent of goed kunt samenwerken met anderen, of dat je niet genoeg ambitie hebt om vooruit te komen of dat je graag in een hoekje zit met een koptelefoon of oordopjes om je af te sluiten van je omgeving. 

Het zit eigenlijk zo: extraverte personen halen energie uit sociale interactie terwijl dat energie kost voor introverte personen. Een goede (introverte) vriendin van me zei ooit: “Introverte mensen hebben sterke sociale vaardigheden en genieten van feestjes en zakelijke bijeenkomsten, maar na een tijdje wensen ze dat ze thuis waren in hun pyjama."

Introverte personen geven er de voorkeur aan om hun energie te besteden aan goede vrienden, collega's en familie. Ze luisteren meer dan ze praten, denken na voordat ze spreken en hebben vaak het gevoel dat ze zich beter schriftelijk dan mondeling kunnen uitdrukken. Ze hebben een hekel aan conflicten of zinloze praatjes, maar genieten eerder van persoonlijke en diepgaande conversaties.

Mensen die meer extravert zijn, hebben de neiging om meer risico's te nemen en sneller tot actie over te gaan. Introverte mensen hebben de behoefte om eerst te denken voordat ze in actie komen. 

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat extraverte medewerkers sneller  vooruitgang boeken in hun loopbaan. Dus: als je extravert en assertief bent, krijg je de promotie.

Hetzelfde onderzoek suggereert dat 40% van de introverte mensen graag assertiever en meer direct zou willen zijn.

Hieronder drie stappen voor introverte personen om assertiever te communiceren met anderen en meer voor jezelf op te komen. 

1. Bereid je voor

Een vergadering of groepsdiscussie? Daar word je waarschijnlijk niet vrolijk van. Zorg ten minste dat je goed voorbereid bent. Plan vooruit welke vragen er mogelijk gesteld worden, wat je antwoorden zijn en neem op voorhand zeker de tijd om je energie bij te tanken. Als je goed voorbereid bent, geeft dat je extra vertrouwen om tijdens de meeting of het gesprek assertiever te zijn.

2. Communiceer meer dan nodig is

Mensen hebben het druk en zijn met hun eigen dingen bezig. Verwacht dus niet dat anderen spontaan zullen opmerken wat jouw vorderingen, realisaties of uitdagingen zijn in je job. Leer om proactief informatie, updates of nieuws over je successen in je job te delen. Jouw extraverte collega doet dit spontaan en veel. Wanneer jij het niet doet, is de kans groot dat niemand door heeft hoe hard je werkt. Wees dus assertiever en maak duidelijk wat jouw impact is in het bedrijf en het team. Deel niet alleen je successen, durf ook om hulp te vragen als het nodig is. 

3. Kom uit je comfortzone

Het is veilig om in je eigen cocon te blijven, lekker achter je PC mails sturen of tekstberichten via je mobiel. Gebruik die telefoon ook eens om te praten met je collega. Mondelinge communicatie is nog altijd sterker dan een tekstbericht sturen. Of beter nog, kom van je desk en ga praten met iemand. Face-to-face communicatie helpt bij het opbouwen van vertrouwen en maakt de banden met je collega’s en managers sterker. Stel bijvoorbeeld het doel om bij de volgende vergadering binnen de eerste vijf minuten te praten en je te profileren als een betrokken deelnemer. 

Oefening baart kunst, zeker bij elk nieuw of aangeleerd gedrag. Met een beetje voorbereiding, training en vertrouwen in jezelf, kan je als introvert assertiever worden en jezelf overstijgen.

In deze video krijg je alvast een techniek om op een assertieve manier een boodschap over te brengen.

Meer info: Assertviteitstraining