Help, er hangt een journalist aan de lijn!

over mediatraining

mediaimage.001.jpg

Op een dag krijg je telefoon en het blijkt een journalist te zijn. Meteen gaat je hartslag een tikje sneller slaan, je krijgt een droge mond, maar je probeert zo goed mogelijk op de vragen te antwoorden.
Nadien bedenk je hoe je toch anders had moeten antwoorden. En toch is die spijt volledig te vermijden…

Expert Mediatraining, Lies Martens, deelt alvast 5 tips, om je voor te bereiden op een interview:


1) Wat is het onderwerp van het artikel of de reportage?
Vraag hier in eerste instantie naar. Vraag niet naar een lijstje van vragen, dat heeft een journalist vaak nog niet op voorhand klaar. Alleen het koninklijk hof mag dat volgens het protocol eisen.

2) Vraag tijd!
5 of 10 minuten kunnen een wereld van verschil betekenen. Als een journalist je opbelt, zeg je dat je nu even niet kan antwoorden, maar dat je over 10 minuten zal terugbellen. Doe dat altijd zelf. Wacht niet tot een journalist je terugbelt, wie weet gebeurt dat nooit en zoekt hij iemand die sneller te bereiken is. Wacht nooit te lang, deadlines zijn dwingend voor een journalist.
In die korte tijd kan je een aantal essentiële dingen doen: ademhalen en relaxen (ontzettend belangrijk!), informatie opzoeken of advies vragen aan een collega of leidinggevende, je kernboodschappen formuleren en al eens luidop verwoorden (klinkt dat wel OK?),...
Bedenk ook wat je vooral NIET wil zeggen of in welke richting je niet wil gaan met het interview.

3) Stel gerichte vragen
Als je de journalist terug aan de lijn hebt, vraag je ook best hoe het interview gebruikt wordt, hoelang het zal zijn (in druk, in aantal minuten) en wie ze eventueel nog interviewen. Niets is vervelender dan in een klein onbeduidend kadertje te belanden of in confrontatie met je grootste concurrent.

4) Stuur zelf foto’s of beeldmateriaal
Zo vermijd je een foto met die bril van 10 jaar geleden in de krant.

5) Vraag of je het artikel mag nalezen
Meestal zal een journalist daar geen probleem mee hebben. Hou wel opnieuw rekening met de deadline. Reageer meteen en herschrijf niet het hele artikel, haal er alleen fouten of onwaarheden uit.


Wil je meer weten? Schrijf je in voor de workshop ‘Mediatraining’ met Lies Martens.

Onze media-expert geeft je graag een aantal bruikbare tips mee, om je perscontacten optimaal te laten renderen. We kijken hoe je je boodschap 'nieuwswaardig' kan maken. Maar bekijken ook hoe je een journalist voldoende informatie geeft, zonder het ‘achterste van je tong’ te laten zien.