Sneller informatie verwerken via snellezen

over snellezen

snellezen.jpg

Hoe vermoeiend en tijdrovend is het niet om veel teksten of bergen informatie te verwerken?  Via snellezen doe je dat veel efficiënter én op een breinvriendelijke manier.

Met deze vijf tips heb je snel alle lectuur onder de knie.

Gemiddeld kunnen we ongeveer 250 woorden per minuut lezen. Met snellezen kan je maar liefst 1000 woorden per minuut lezen. Dat is vier keer zo snel. Een slimme manier om je productiviteit te verhogen.

HOE WERKT SNELLEZEN?

Snellezen is een manier om een tekst aan een hoog tempo te verwerken en de informatie meteen op te slaan in je brein. Via deze techniek kan je in één keer zinnen of zinsdelen opslaan, in plaats van afzonderlijke woorden.

Sneller lezen begint bij het trainen van je oogspieren. Je zorgt er voor dat je ogen sneller en vooral efficiënter over een tekst gaan. Met een paar eenvoudige technieken is snellezen een vaardigheid die Iedereen kan leren.

Hierbij alvast enkele tips.


Tip 1: Stop met vocaliseren

Als kind leerde je hardop lezen. Dit noem je vocaliseren. In een later stadium doe je dit niet meer hardop maar binnensmonds, je herhaalt de woorden in je hoofd. En dit vertraagt leesproces, omdat je niet sneller kunt lezen dan praten. 

Subvocalisatie (in je hoofd de woorden herhalen), is een veel voorkomende valkuil en vaak het grootste obstakel om je leessnelheid te verhogen.

Waarom vertraagt dit nu? We praten trager dan we kunnen lezen. Wanneer je de woorden binnensmonds, of in je hoofd herhaalt, dan remt de leessnelheid aanzienlijk af. En dat is helemaal niet nodig. Je kan een tekst perfect begrijpen zonder elk woord in je hoofd te zeggen. 

Tip 2: Weg met de stoorzenders

Zorg voor een omgeving met zo weinig mogelijk onderbrekingen en afleidingen, zodat je volledig kunt focussen op de tekst die je wil lezen. Vermijd dat je afgeleid kunt worden door invloeden van buitenaf. Schakel al je notificaties uit, zowel op je gsm als op je computer. Hoe minder prikkels in je omgeving, hoe beter je hersenen de tekst zullen absorberen.

Tip 3: Gebruik een pointer of volg met je vinger

Als je leest, gaan je ogen op zoek naar informatie. Ze bewegen heel snel heen en weer zodat ze niets missen. Maar dat kost tijd. Je ogen moeten telkens opnieuw focussen. Om de natuurlijke flow van je ogen beter te begeleiden en de woorden sneller te verwerken, kan je een pointer gebruiken. Dit kan een dun potlood, je vinger of een pen zijn. Hiermee volg je de woorden die je leest. Van links naar rechts. Je ondersteunt als het ware je ogen. Resultaat: minder afleiding, minder vermoeidheid en meer efficiëntie.  

Tip 4: Lees niet opnieuw

Als je naar de ogen kijkt van iemand die leest, zul je merken dat ze vaak terugspringen naar eerder gelezen tekst. We hebben dus de neiging om terug te keren naar woorden die we al gelezen hebben. Probeer dat niet te doen en lees gewoon verder. Teruglezen kost tijd en haalt je uit je concentratie. De volgende stap bij het leren snellezen is oefenen. Zoals bij elke nieuwe vaardigheid geldt: oefening baart kunst.  

Ga aan nu de slag in de cursus snellezen en leer de juiste methode om sneller en efficiënter informatie te werken.