Succesvol leidinggeven? Ontwikkel deze 5 vaardigheden

over Time management, leiderschap

erkenningkrijgen.png

In een onderzoek van de Stanford University Graduate School of Business werden succesvolle managers en leidinggevende gevraagd welke 5 vaardigheden het meest belangrijk zijn om verder te ontwikkelen. De resultaten van het onderzoek zijn verrassend omdat ‘leiderschap’ pas op de vijfde plaats komt. 

Dit zijn de belangrijkste vaardigheden waarop succesvolle leiders het meeste focussen: 

1. Conflicthantering 34%

Meer dan één derde van de ondervraagde leidinggevenden vindt dat ze zichzelf nog verder kunnen bekwamen in het oplossen van conflicten. Aanslepende conflictsituaties zijn niet alleen nefast voor je carrière maar ook voor je welzijn. Het vakkundig managen en oplossen van conflicten is een onmisbare eigenschap voor succesvolle leiders.

2. Creatief denken 26%

Tot één van de belangrijkste taken van een leidinggevende behoort het oplossen van problemen. En deze problemen worden steeds complexer. Daarom is het noodzakelijk om de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Een gezonde dosis emotionele intelligentie en creatief denkenzijn daarbij een grote troef. 

3. Time management 21%

Hoe hoger je in het bedrijfsleven opklimt, hoe belangrijker te tijdsindeling wordt. Productiviteit, planning, agendabeheer en prioriteiten stellen, zijn van primordiaal belang. Leidinggevenden lopen sowieso al meer in de kijker dus ze hebben er alle belang bij om hun time management te bewaken tegen tijdrovers en stoorzenders.

4. Overtuigend communiceren 32%

Managers besteden een belangrijk deel van hun tijd aan het communiceren met teamleden en mensen buiten de organisatie. Sommigen stellen zelfs dat managers voor zeker 80% van hun werktijd bezig zijn met het communiceren met mensen. De kwaliteit van de communicatie bepaalt immers in welke mate je impact hebt op anderen. Zonder een effectieve communicatie is het immers onmogelijk om anderen te motiveren, inspireren en in beweging te brengen.

5. Leiderschap 24%

Uiteraard is doelgericht leiderschap een vaardigheid die managers en leidinggevenden onder de knie moeten hebben. Uit het onderzoek blijkt dat weinigen hieromtrent ooit begeleiding of opleiding hebben gehad. Veel leidinggevenden worden verwacht om de vaardigheden ‘on the job’ te leren. Met vallen en opstaan.

 

Meer info: starten met leidinggeven

https://www.expertacademy.be/nl/leidinggeven