De to-do lijst die écht werkt

over Time management, to-do lijst

todolist.jpg

Een to-do lijst is eigenlijk een overzicht van taken die je niet mag vergeten. Daarom maken we een to-do lijst. En dat is nu net het probleem: we schrijven het op om het niet te vergeten. Terwijl we het zouden moeten opschrijven om het te KUNNEN VERGETEN. Dan pas kunnen we het ook echt LOSLATEN!

Een to-do lijst werkt niet als je die op de verkeerde manier gebruikt. We schrijven het op en onthouden het toch, dubbel werk en dubbele belasting.

Zo doe je het goed

Een to-do lijst mag alleen taken bevatten die binnen de 14 dagen gerealiseerd kunnen worden. Zet er ook nooit meer dan 5 taken op. Meer dan dat krijg je wellicht toch niet af die dag, wat alleen tot frustratie leidt.

Alles wat langer duurt of voor later is, zet je op een 'Maybe – Someday'-lijstje. Dingen die je ooit of misschien later gaat doen.
Voorbeeld: het tuinhuis schilderen, met kinderen naar de zoo gaan, styling advies vragen aan experte...

Als je iets niet binnen de 14 dagen gedaan krijg, zet het dan niet op je to-do lijst, zo maak je energie vrij. Als je je iets voorneemt en je doet het niet, dan bedrieg je immers jezelf. Stel dat een vriend of buurman dat met ons zou doen, dan zijn we echt ontgoocheld in die persoon. Dat gebeurt met onszelf ook. We moeten dit vermijden en weer onze vriend worden!

Een to-do lijst stel je best ’s avonds ter voorbereiding van de volgende dag op. Dat geeft het gevoel dat je kan loslaten omdat je de zaken onder controle hebt, je hoeft ze niet meer te onthouden.
Belangrijk is dat alle items gerangschikt worden van meest belangrijk én dringend naar minder belangrijk.  Bij het afwerken van een taak, doorstreep je die op de lijst (werkt motiverend en laat opgeslagen energie vrij).  Een item mag je maximum 2x verplaatsen, anders verhuis je het beter naar de maybe-someday-lijst.

Samengevat:

Breng structuur in je to-do lijst met dit 5-stappenplan:

  1. Maak een lijst met de belangrijkste taken (max 5 items)
  2. Selecteer de belangrijkste en meest kritische taak die je resultaten positief zal beïnvloeden
  3. Voer deze taak uit met 100% focus, het is niet toegestaan om andere te doen
  4. Als je die taak beëindigd hebt, take a break! Schrap de taak van je lijstje en geniet ervan!
  5. Herbegin. (En vul eventueel je lijst opnieuw aan tot 5)


Meer info: Time Management