Cameratips voor online meetings, video calls en webinars

over webinar, videoconferentie, Online meeting, online presentatie

videoconfer.jpg

Video calls zijn een erg handig alternatief voor face-to-face vergaderingen en net daarom is het belangrijk om er zo professioneel mogelijk uit te zien. Je wil toch dat de boodschap overkomt bij je gesprekspartner en dat je verschijning geen stoorzender is? 

Hierbij 5 cruciale tips om er op je best uit te zien tijdens je volgende Zoom of Teams vergadering.

1. Camera, lights, action!

Het meest problematische bij online video meetings? De belichting.
Controleer de lichtsituatie in de ruimte waar je de video call doet. Zit je met je gezicht naar het raam of met je rug naar het raam toe? Probeer, indien mogelijk, de opstelling zo te veranderen dat je met je gezicht naar het raam kijkt. Dit geeft je veel natuurlijk licht, en het zal je helpen er echt scherp uit te zien op de camera.

Is er geen natuurlijk licht aanwezig? Dan kan je met een bureaulamp aan de slag, maar let op dat je er niet gaat uitzien als een spook. Hoe je met kunstlicht werkt en welke valkuilen je moet vermijden zie je in onderstaande video.

2. Vermijd het ‘neusgatenperspectief’

Plaats de camera op ooghoogte. Stel je laptop, tablet of telefooncamera zo op dat deze ongeveer recht voor je ogen komt. Als de camera te laag staat, dan zien je gesprekspartners vooral het plafond en je neusgaten. Niet echt een flatterend beeld dus. Stapel een paar boeken onder je webcam of tablet totdat de camera in de juiste hoek staat. Op die manier maak je ook beter oogcontact met de anderen.

3. Kies een neutrale achtergrond

Je wil dat mensen zich concentreren op wat je te zeggen hebt, niet op wat ze achter je zien. Vermijd dus een drukke of rommelige achtergrond: een bureau vol prullen en stapels papier, een keukenblad met potjes en plantjes, het bloemenbehang met een druk schilderij … Dit zijn allemaal elementen die de aandacht en de concentratie van je gesprekspartners gaan afleiden. Probeer dus je camera voor een neutrale achtergrond te plaatsen zoals bijvoorbeeld een gewone muur. Eventueel kan je ook een virtuele achtergrond gebruiken, maar let daarbij ook op dat je een rustgevend en professioneel beeld kiest.

4. De kleren maken de man/vrouw

Kleed je aan en maak je klaar voor de meeting, zoals je gewoonlijk zou doen. Volg je werkroutine en kies een outfit alsof je een face-to-face vergadering zou bijwonen. Vermijd kleren die te donker zijn, zoals zwart of grijs. Maar let ook op voor te felle kleuren of patronen zoals ruitjes of strepen. Deze kunnen zorgen voor het zogenaamde moiré-effect, waarbij deze motieven gaan schemeren of trillen wat een erg storend beeld oplevert. Tip: test je outfit even voor je aan de meeting begint.

5. Maak een frisse indruk

Door de stress of de belichting kan je gezicht al gauw gaan glimmen of er bezweet uitzien. De gevoelige plekken zijn je voorhoofd, neus en je kin. Dames kunnen met make-up dit probleem verhelpen, maar ook bij heren kan een beetje poeder, strategisch aangebracht, wonderen doen. Je wil natuurlijk dat je er zo professioneel mogelijk uitziet voor dat belangrijke videogesprek.

In deze video geeft communicatie coach Lies Martens concrete tips om een sterke impact te maken voor de camera. 

Meer info? Cameratraining voor webinars en online meetings