5 gouden tips voor succesvolle presentaties

over Presentatietechnieken, Spreken voor publiek, Presenteren met powerpoint

presentereneengoedepresentatie.jpg

Hoe kan je als spreker je publiek meenemen in een boeiend, helder en overtuigend verhaal? 5 gouden tips.

Het boeiende aan presentatietechnieken is dat het inderdaad gaat om technieken. Dus zaken die iedereen kan leren en waarin je je kan verfijnen.

Het gaat eerst en vooral om het bewust worden van wat je tot nu toe deed. Bewust worden dat je staat te wiebelen, dat je met je oogcontact en focus alle kanten opvliegt, dat je te snel spreekt en geen pauzes laat, …

Eenmaal je bewust bent van waar het fout loopt, leer je hoe hoe het anders kan.

Je leert op een overtuigende manier een boeiend verhaal te brengen, lange en krachtige stiltes in te bouwen, intenser contact met je publiek op te bouwen, je boodschap te ondersteunen met krachtige lichaamstaal en meer impact te hebben als spreker…

Zeer belangrijk hierbij is dat je steeds jezelf weet te blijven. Authenticiteit is cruciaal als je geloofwaardig wil zijn. Het is perfect mogelijk om als spreker sterker te worden door nieuwe technieken toe te voegen aan je huidige presentatiestijl. Authentiek zijn én nieuwe technieken integreren, het kan perfect.

Hieronder vind je alvast 5 onmisbare tips om van je presentatie een succes te maken.

 

1. Maak contact met je publiek.

Oogcontact vergroot het vertrouwen en geeft je de kans met je publiek te connecteren. Wanneer er geen oprecht contact bestaat, zullen je toehoorders snel hun interesse verliezen of de boodschap in vraag stellen.

2. Spreek langzaam en gebruik stiltes.

Een veel voorkomende fout is te snel praten. De meeste sprekers hebben de neiging zo snel mogelijk hun verhaal neer te zetten. Hou er echter rekening mee dat je het publiek de tijd moet geven om je boodschap te ontvangen en te verwerken. Indien sprekers hun boodschap duidelijk willen laten overkomen moeten ze traag spreken en bewust pauzes in hun betoog inlassen.

3. Gebruik gebaren om een positieve visuele indruk te creëren.

Wanneer je gebaren overeenstemmen met je betoog, versterken ze wat je zegt en wordt de boodschap makkelijker verstaanbaar. Getrainde sprekers gebruiken gebaren om meer nadruk op hun woorden te leggen. Met behulp van je lichaamstaal kan je je boodschap nog sterker maken. Wees dus niet bang om je handen te gebruiken tijdens je presentatie.

4. Etaleer zelfvertrouwen.

Binnen de zeven seconden hebben de aanwezigen zich reeds een idee gevormd over het zelfvertrouwen van de persoon in kwestie. Hoe je je voordoet, is wie je bent. Je houding is dus zeer belangrijk. Adem rustig, sta met beide voeten stevig op de grond en kijk je publiek aan.

5. Wees spaarzaam met het gebruik van technologie.

Een mooie PowerPoint presentatie als hulpmiddel om je boodschap te brengen is prima, als ze je betoog sterker maakt. Het kan ook een valkuil zijn als je de slaaf wordt van je slides en je klakkeloos gaat aflezen wat er op het scherm staat. Jij bent als spreker belangrijker dan alle visuele snufjes in je presentatie. Je stem en lichaamstaal blijven nog steeds de sterkste communicatiemiddelen.

Meer info: cursus spreken voor publiek

Meer weten? Download hier het e-book met gratis presentatietips.

Meteen aan de slag? Volg een cursus of e-learning.