Hoe je handen gebruiken bij lichaamstaal?

over lichaamstaal, Non-verbale communicatie

handen.jpg

Wanneer we communiceren gebruiken we vaak, bewust of onbewust onze handen ter ondersteuning van wat we zeggen. Op deze manier zorgen we er voor dat onze boodschap nog beter overkomt.

Soms weten we helemaal niet wat we met onze handen moeten aanvangen, bijvoorbeeld tijdens een presentatie, als we zenuwachtig zijn of bij een moeilijk gesprek. En het is net op deze momenten dat onze lichaamstaal zo belangrijk is.

Hierbij alvast de 3 dingen die je vooral beter NIET doet met je handen als je een sterke indruk wilt maken met je lichaamstaal.

1. Handen verbergen

Veel mensen verbergen hun handen omdat zij niet weten wat ze ermee moeten doen. Ze houden bijvoorbeeld hun handen op de rug, verbergen die onder tafel, of stoppen hun handen in de broekzak.  Je handen uit het zicht houden, geeft de impressie dat je iets te verbergen hebt, terwijl je handen in de broekzak als nonchalant of ongeïnteresseerd kan overkomen.


2. Armen gekruist houden

Gekruiste armen vormen een barrière tussen jij en je gesprekspartner. Deze houding komt ook vaak als defensief over. Alsof je de andere wil afweren en jezelf wil beschermen.

Toch heeft deze lichaamshouding niet altijd een negatieve connotatie. Veel mensen ervaren het als een ontspannen houding waarin ze aandachtig kunnen luisteren. Tijdens vergaderingen en meetings zitten men vaak met de armen over elkaar,

Hou er hoe dan ook rekening mee dat dit meestal overkomt als een gesloten houding en dat deze perceptie in je nadeel speelt. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen zo met elkaar spreken, de gesprekken korter duren en er minder informatie wordt uitgewisseld.


3. Handen in de heupen

Handen op de heupen is een zogenaamde power pose, een krachtige houding waarmee je zelfverzekerd overkomt. Maar het kan ook overkomen als dominant of superieur. Je maakt je letterlijk groter door meer ruimte in te nemen.  Als je iemand een uitbrander wilt geven dan kan je deze houding aannemen, maar ze is minder geschikt om een constructief en verbindend gesprek te voeren.


Wil je weten welke gebaren je communicatie wél ondersteunen? In deze video geeft communicatiecoach Véronique Hoex enkele tips om je boodschap krachtiger te laten overkomen met je handen.

Meer info: Lichaamstaal - Communicatievaardigheden