Hoe anderen overtuigen?

over lichaamstaal, Overtuigen

overtuigenhand.jpg

De beste manier om anderen te overtuigen is proberen op dezelfde golflengte te komen met de deze persoon. En daar bestaat een heel doeltreffende en eenvoudige techniek voor: spiegelen.

Lichaamstaal spiegelen is eigenlijk iets dat we onbewust al doen.
We passen ons heel snel aan aan het fysieke gedrag van de ander. 

Neem de proef op de som: ga met een collega of een vriend praten, terwijl je je armen kruist voor je borst. Een heel gesloten houding, die meteen onbewust door de andere geïnterpreteerd wordt als: ‘Aha, jij laat mij niet toe! Wel, ik jou dan ook niet!’ En voor je het weet, kruist je collega of vriend zelf ook de armen. Wat een open en constructief gesprek zeker niet zal bevorderen.

Spiegelen heeft als voordeel, dat de andere zich aanvaard en begrepen voelt.

Je reflecteert als het ware de lichaamstaal of het non-verbale gedrag van de andere. Maar spiegelen kan op veel manieren: naast het non-verbale is er ook de stem, de inhoud, de ademhaling, de kleding, je positie aan een bureau of tafel…

Heb je er wel eens opgelet hoe mensen op elkaar reageren als ze het tijdens een gesprek geheel met elkaar eens zijn? Deze mensen zullen elkaar aanvullen en veel knikken. Maar behalve dit is er nog iets anders waaraan je hun overeenstemming kunt zien. Deze mensen, die qua gedachten op elkaar zijn afgestemd, nemen in veel gevallen automatisch elkaars houding en manier van doen over: de een houdt zijn hand aan zijn wang; de ander doet het ook.

De een wrijft in zijn nek; de ander doet dat op gelijke wijze. De een leunt naar voren en de ander volgt hem in deze beweging. Op deze manier zeggen ze onbewust tegen elkaar: "Ik begrijp je; ik voel je helemaal aan; ik ben het geheel met je eens!"

Dit spiegelen kan je ook op een bewuste manier doen.

Als je iemand zijn houding en bewegingen nadoet, ervaart de ander dus overeenstemming. Hij voelt dat je met hem op één lijn zit. Het gevolg daarvan is dat de ander veel meer zal openstaan voor jouw ideeën.

Misschien denk je nu: ja maar wat als de andere merkt dat ik zijn houding naboots? Dat is toch vreemd? Uiteraard is het de bedoeling dat je dit op een onopvallende en natuurlijke manier doet. Je gesprekspartner zal dit als heel normaal ervaren.

Verkopers hebben dat goed begrepen: zij zullen heel snel de manier van praten, bewegen, kijken van de klant aanvoelen en zich op dezelfde manier gaan gedragen. Op die manier voelt de klant onbewust een vorm van empathie, hij voelt zich begrepen.

Spiegelen helpt je op dezelfde golflengte te komen met de andere. Ga ermee aan de slag.

In deze video geeft communicatiecoach Jerko Bozikovic nog enkele extra tips om met spiegelen de impact van je communicatie te vergroten.

Meer info: Communicatievaardigheden - Lichaamstaal - Overtuigend communiceren