Efficiënt en productief vergaderen

Over de opleiding

Besprekingen, vergaderingen en meetings zijn vaak saai, duren te lang en leveren veelal geen concreet resultaat. Daarom wordt vergaderen vaak als tijdsverspilling beschouwd, terwijl efficiënt en productief overleg juist heel nuttig kan zijn, de besluitvorming kan versnellen en dus heel wat tijdwinst kan opleveren.

Vergaderingen mislukken vaak omdat vooraf en tijdens de vergadering niet is vastgesteld wat precies de bedoeling is van de bespreking. Of omdat tijdens de bijeenkomst het doel uit het oog wordt verloren.

Hoe haal je het maximale uit uw vergaderingen? Welke technieken kan je daarbij gebruiken? En hoe maak je de effectiviteit van groepsbesprekingen en meetings groter? Je leert het in de praktijkgerichte training "Efficiënt en productief vergaderen".

Programma

In de training vergadertechnieken gaan we uit van uw praktijksituatie. Na korte theoretische inzichten en het aanleren van technieken ga je aan de slag met praktische oefeningen of rollenspelen. Het vergaderproces staat hierbij centraal.

Tijdens de interactieve en praktijkgerichte cursus "Efficiënt en productief vergaderen" komen volgende leerpunten aan bod:

  • Vergaderen met focus op resultaten
  • Hoe de rol van de voorzitter te optimaliseren?
  • Drie soorten benaderingen: de informatieve, probleemoplossende en besluitvormende vergadering
  • De optimale structuur van een efficiënte vergadering
  • Hoe je jezelf best kunt voorbereiden op een vergadering, zowel in de rol van voorzitter als van deelnemer
  • Omgaan met conflicten, stoorzenders en machtsverhoudingen in meetings
  • Planning van effectieve vergaderingen: het bereiken van maximale resultaten in een minimum aan tijd
  • Hoe concrete afspraken te maken voor follow-up: het maken van de notulen, acties en voortgang, feedback & het verkrijgen van resultaten
  • Praktijkoefeningen met feedback
Inclusief gratis handboek 'Efficiënt vergaderen en brainstormen'
Inclusief gratis handboek 'Efficiënt vergaderen en brainstormen' Ook afzonderlijk te koop als pdf download in onze e-store

Doelgroep

Deze dagcursus vergadertechnieken richt zich tot iedereen die op regelmatige basis aan vergaderingen of meetings deelneemt en die de productiviteit van deze zakelijke bijeenkomsten wenst te vergroten. Meer specifiek kan deze opleiding nuttig zijn voor managers, teamleiders, project managers, professionele medewerkers en leidinggevenden.

Aanpak

Deze training is maximaal praktijkgericht en de aangereikte technieken worden dan ook via interactieve oefeningen en rollenspellen meteen toegepast. Deze oefensessies en simulaties worden achteraf besproken door de trainer en de deelnemers. Aan de hand van deze waardevolle feedback slaag je er zeker in om de meetings en vergaderingen bij te sturen en te optimaliseren.

Mogelijke trainers

Resultaten

De cursus "Efficiënt en productief vergaderen" geeft je inzicht in belangrijke verbeterpunten op het gebied van vergaderen. Je weet voortaan hoe je vergaderingen effectief kunt laten verlopen en hoe je meer invloed kunt uitoefenen op het verloop van een meeting. Je kent het belang van een goede agenda en fasering en weet constructief om te gaan met lastige situaties en halsstarrige deelnemers.

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding komen volgende punten aan bod:

  • Vergaderingen: waarom meetings en wat kunnen we ermee bereiken?
  • Welke stappen nodig zijn om tot een efficiënte vergadering te komen
  • Het plannen van efficiënte vergadering met concreet resultaat
  • Hoe we kunnen omgaan met emoties en conflicten in een vergadering
  • Op welke manier we een stuurloze vergadering weer op de rails kunnen krijgen
  • Hoe concrete afspraken te maken voor follow-up, next steps en feedback
Inclusief gratis handboek 'Efficiënt vergaderen en brainstormen'
Inclusief gratis handboek 'Efficiënt vergaderen en brainstormen' Ook afzonderlijk te koop als pdf download in onze e-store

Referenties

“De cursus heeft ons geholpen om efficiënter te vergaderen met het team en om sneller tot beslissingen te komen waarbij ieders mening gehoord wordt. We kregen leuke en interessante tips rond de verschillende stijlen om te vergaderen en het letten op details tijdens een vergadering. Een boeiende training die gerust nog langer had mogen duren.”

Reinhilde CortvrientScholengroep Limburg Noord

“Ik wou nieuwe hands-on tips en tricks leren kennen die in de praktijk gebruikt kunnen worden. Ik heb heel wat waardevolle zaken bijgeleerd rond efficiënte vergadertechnieken en de opleiding werd op maat aangepast aan de deelnemers. Prima!”

Heidi DreezenStad Genk

Inschrijven

Kies hieronder de datum en de gewenste locatie voor deze training.

Zemst - Elewijt Center

Tervuursesteenweg 564, 1982 Zemst

wo 26.03.2025 (09u00 tot 17u00)
Nederlands

Prijs vanaf

€ 695,00(exclusief BTW)

Max. 12 deelnemers