Feedback geven en ontvangen

Feedback is onmisbaar als u met anderen samenwerkt. We sturen elkaars gedrag bij door feedback te geven en te ontvangen. Vaak wordt feedback echter als onprettig of als een vorm van kritiek ervaren, terwijl het net heel positief en opbouwend kan zijn. Hoe geeft u op een juiste manier constructieve feedback? En hoe gaat u best om met het ontvangen van feedback?

 Herkent u de volgende situaties?

 • U wilt feedback geven maar vreest dat dit als kritiek overkomt.
 • U geeft uw mening en merkt achteraf dat uw gesprekspartner daardoor is gekwetst, terwijl u enkel wou helpen.
 • Iemand moet bijgestuurd worden, maar staat niet open voor feedback
 • U ergert zich al weken aan het gedrag van een collega, maar weet niet hoe dit aan hem of haar duidelijk te maken.
 • Iemand uit het team presteert ondermaats, hoe brengt u dit het best ter sprake?
 • U bemerkt dat u te veel aandacht moet besteden aan medewerkers die minder functioneren, waardoor u vergeet om af en toe positieve feedback te geven aan zij die wel goed functioneren
 • Er is geen feedback cultuur in de organisatie, waardoor het soms moeilijk is anderen efficiënt aan te sturen. Hoe kan u een productieve feedback cultuur in uw bedrijf implementeren?

In deze cursus krijgt u inzicht hoe feedback precies werkt. U leert zowel constructieve als corrigerende feedback te geven en te ontvangen op het juiste moment en op een stimulerende manier. Na deze opleiding zal u er in slagen om feedback te gebruiken als krachtige tool om personen aan te sturen en te motiveren in een professionele omgeving.

Het Belang van Feedback Geven

Feedback geven is niet alleen van belang voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Het helpt bij het opbouwen van een cultuur van open communicatie en wederzijds respect. Constructieve feedback kan bijdragen aan het verbeteren van prestaties, het aanpakken van tekortkomingen en het versterken van sterke punten. Het stellen van duidelijke verwachtingen en het delen van eerlijke feedback bevordert een omgeving waarin groei en ontwikkeling worden gestimuleerd.

Tips voor het effectief geven van feedback

 1. Wees Specifiek en Gericht: Formuleer je feedback op een duidelijke en specifieke manier. Benoem de situatie, het gedrag of de prestatie die je wilt bespreken en geef concrete voorbeelden om je punten te illustreren.

 2. Focus op Gedrag, Niet op Persoon: Richt je feedback op het gedrag van de persoon, niet op de persoon zelf. Vermijd het maken van persoonlijke aanvallen en blijf bij feitelijke observaties.

 3. Geef Regelmatig Feedback: Wacht niet alleen op formele evaluatiemomenten om feedback te geven. Regelmatige, opbouwende feedback stelt mensen in staat om direct bij te sturen en hun prestaties te verbeteren.

 4. Luister Actief: Geef niet alleen feedback, maar luister ook naar de reactie van de ontvanger. Stel vragen om te begrijpen hoe ze de feedback interpreteren en hoe ze zich erbij voelen.

Effectief feedback geven is een waardevolle vaardigheid die constructieve communicatie bevordert en bijdraagt aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Door gebruik te maken van specifieke feedbacktechnieken en een positieve benadering, kun je anderen helpen hun potentieel te bereiken en hun prestaties te verbeteren. 

In deze cursus krijgt je direct toepasbare technieken en tips aangereikt om efficiënt en constructief feedback te geven én te ontvangen.

ReferentiesWat onze klanten denken van deze opleiding

Gerelateerde video'sOnze opleidingen in beeld