Smartphones doen productiviteit dalen

over Time management

smartphone2.jpg

Smartphones zijn niet alleen populair, het zijn ook verdraaid handige dingen. Je kan er veel meer mee doen dan alleen bellen en sms’en: ook mails lezen, surfen en allerlei handige apps gebruiken. Ideaal dus om te multitasken. En daar wringt net het schoentje.

Smartphones zijn niet alleen populair, het zijn ook verdraaid handige dingen. Je kan er veel meer mee doen dan alleen bellen en sms’en: ook mails lezen, surfen en allerlei handige apps gebruiken. Ideaal dus om te multitasken. En daar wringt net het schoentje.

Multitasking geldt tegenwoordig als trendy en cool. We houden steeds meer communicatiekanalen naast elkaar open, reageren zo ongeveer onmiddellijk op elke prikkel van buitenaf en doen steeds meer tegelijkertijd. We springen van het één naar het ander en hebben de indruk dat we efficiënt zijn omdat we verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Maar is multitasking eigenlijk wel zo productief?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het tegengestelde: multitasking leidt af en verstoort de concentratie. Onderzoekers aan de School for Management in Boston registreerden de blikken van enkele vrijwilligers die voor een half uur de totale beschikking hadden over tegelijkertijd een televisie en een computer. Zoals de onderzoekers al hadden verwacht, leidde het gelijktijdige gebruik van televisie en computer tot een verbazingwekkende afname van de concentratie.

In dit geval hadden de vrijwilligers 'alleen maar' een televisie en een computer ter beschikking. Voeg daar nog eens een mobiele telefoon, een Mp3-player en een tablet computer aan toe en je kunt je voorstellen hoe onze aandacht zich voortdurend van het ene naar het andere medium verplaatst. Met het resultaat dat we steeds minder in staat zijn om ons op één enkel ding te concentreren...

Met andere woorden: om productief te zijn, beperken we ons het beste tot één taak. Onze focus is gerichter en we werken efficiënter. Smartphones zijn fun en zeker nuttig. Alleen is het belangrijk er op een doordachte manier mee om te gaan. Hieronder volgen alvast een paar tips om je productiviteit te verhogen.

 

TIPS voor meer productiviteit

  • Begin de dag met vaststellen wat je die dag in ieder geval wilt doen.
  • Check je mail twee keer per dag, op vaste tijden en werk je mails zo veel mogelijk in één keer af.
  • Zet je telefoon uit als je geconcentreerd aan iets wilt werken.
  • Plan tijd in je agenda waarin je niet gestoord wilt worden.
  • Plan belangrijke taken op tijdstippen dat je het meest productief bent (tijdens de after-lunchdip kun je beter wat simpele dingen doen, zoals mail en telefoon afhandelen).
  • Laat collega’s weten wanneer en waarvoor je wel en niet gestoord wilt worden.
  • Neem op gezette tijden een rustpauze en werk alleen overdag. De boog kan niet altijd gespannen staan. 

Meer tips en direct bruikbare tools en technieken krijg je in de training Time Management  of klik hier voor een overzicht van ons volledig trainingsaanbod. 

 

ReactiesWat vinden anderen van dit artikel?