Vaker “Nee” zeggen levert tijd én energie op

over Zelfvertrouwen, nee zeggen

interruptionsimage.jpg

Hoe vaak overkomt het je niet dat je “Ja” zegt tegen anderen om hen niet te kwetsen of een onprettige situatie te vermijden? Geef je algemene welzijn een boost en zeg wat vaker “Nee”, zo hou je ruimte over te houden voor de voor jou écht belangrijke zake. Lees verder voor 5 concrete tips!

Zowel op kantoor als in onze vrije tijd worden we heel vaak geconfronteerd met allerhande vragen, uitnodigingen of onnodige verplichtingen, die we maar al te graag aan ons laten voorbij gaan maar waarbij we het moeilijk vinden om “Nee” te zeggen. Hierdoor komen onze eigen prioriteiten vaak in het gedrang, het zijn tijd- én energievreters. Geef je algemene welzijn een boost en zeg wat vaker “Nee”, zo hou je ruimte over te houden voor de voor jou écht belangrijke zake.

Hierbij alvast snelle 5 tips om op een assertieve manier “neen” te zeggen tegen deze tijdrovers:

 

Kom beleefd maar assertief over

Zorg dat je lichaamstaal aansluit bij de “neen” die je wilt brengen. Toon begrip en respect voor de vraag van de ander, maar neem het probleem niet over. Formuleer je boodschap duidelijk en vol vertrouwen, maar op een neutrale en beleefde manier. Blijf steeds rustig en ontspannen, laat je blik niet afdwalen en bied de tegenpartij niet de kans om je met een schuldgevoel op te zadelen, of om een opening te vinden in je vastberadenheid.

Houd je motivering zo kort mogelijk

Als je je standpunt uitgebreid verantwoordt, vergroot de kans dat het als een verontschuldiging overkomt. Dit opent de deur tot een discussie, waarna je eventueel alsnog met de ongewenste opdracht (of situatie) achterblijft. Wees daarom kort, en zeg bijvoorbeeld: “Ik heb reeds iets gepland.”, “Daar heb ik geen tijd voor.”, of gewoon “Neen, dank je!”. 

Blijf bij je standpunt

Zelfs na een kordate en goed geoefende “neen” bestaat de kans dat je gesprekspartner blijft aandringen. Om te vermijden dat je uiteindelijk toch toegeeft, is het belangrijk om bij je standpunt te blijven. Herhaal je motivering met dezelfde bewoording (zoals bij een ‘kapotte grammofoonplaat’ die blijft hangen), tot het duidelijk wordt dat je écht niet om te praten bent.

Bij twijfel, koop tijd

Soms zal je echter twijfelen of je eigenlijk wel “neen” wilt zeggen. Om je in dat geval niet meteen vast te pinnen, koop je best wat tijd, bijvoorbeeld met: “Ik zal er eens over nadenken”, of “Is het goed dat ik hier later op terugkom?”. Dit biedt je de nodige tijd om daarna de juiste beslissing te nemen.

“Ja” mag “neen” worden

Indien je reeds had toegezegd, maar je ondertussen van mening bent veranderd, dan hoef je geen schrik te hebben om dit te melden. Doe dit echter zo snel mogelijk, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt voor de andere om een alternatieve oplossing te vinden.

Meer info over de cursus Assertief Communiceren